Lauantai-illan huumaa esikaupunkialueella

Kyllä elämän suola ja sokeri on lauantai-ilta hyvän ystävän, ruuan ja viinin parissa. Sieltä se tuli, syli täynnä erivärisiä tulppaaneja (kiitos kysymästä, ne voivat hyvin) ja parit Tarapacat. Itse olin miettinyt menun niin, ettei tartte juuri hellan äärellä pörrätä, vaan pääsee itse asiaan: höpöttämään likkojen juttuja hetsilleen. Edellisenä iltana oli laittanut kanat marinaadiin ja taginepadan uuniin jo muutama tuntia aiemmin. Ensin olin uunissa paistanut bananabread muffinssit.

Juteltiin niin maan perusteellisesti, että hyvä kun ehdittiin syödä. Ruoka oli kyllä hyvää. Tuo taginepata on erinomainen väline, ja variaatiot sinne laitettavista matskuista on varsin kattavat. Itse teen pääsääntöisesti kanasta ja vihanneksista tai kanasta ja säilötystä sitruunasta, joka on lempparini. Nyt ei ollut tuota sitruunaa saatavailla, niin tein sipuli-tomaatti-munakoisopohjan, jolle laitoin sitten nuo marinoidut kanat muhimaan.

Taginevuoka




                                                         
Tässä ohjetta:


marinoimattomia kanankoipia, sen verran kun tarvis, mulla oli 5. Leikkaan ne nivelen kohdalta reisipaloiksi ja nuijiksi.

Marinadi:

oliiviöljyä desin verran
parin sitruunan mehu
Ras el Hanout mausteseosta pari rkl
cayennea maun mukaan
paprikajauhetta pari tl
tuoretta korianteria ainaskin kourallinen silputtuna
pari valkosipulinkynttä murskattuna
pari tl korianterin siemeniä
ripaus sokeria
pari tl suolaa

Marinadin tein pussiin johon laitoin sitten nuo kanat ja kääntelin pussia suunnilleen aina kun jääkaapin avasin. Marinadissa kanoja kannattaa pitää ainaskin sen pari tuntia, hyvä jos voit pitää yön yli.

Taginepadan pohjalle ruiskasin pikku oliiviöljyt, ja siihen päälle ladoin ensin kaksi pihvitomaattia siivutettuna, tomaattien päälle pari punasipulia, siivuina myös, ja päälle ladoin kaksi itketettyä munakoisoa. Munakoisothan saa itkemään niin, että siivuttaa ne leikkauslaudalle ja ripottelee suolaa päälle. Parikytä minuuttia ja munakoiso on puskenut nesteitä ulos itsestään, jolloin a) niistä haihtuu kitkeryyttä b) ne imee itseensä enemmän makua ja c) tässä kohtaa tärkein, eli ei vuodata niin paljon nesteitä vuoan pohjalle, kun muutenkin kanoista ja tomaateista tulee aika paljon nesteitä. Sitten vaan kuivataan munakoisot talouspaperilla. Vihannesten päälle sitten nuo marinoidut kanat marinaadeineen. Ensin 200 astetta ja noin 20 minuutin jälkeen tiputin uunin noin 150 asteeseen. Parin tunnin päästä se on sit valmista.





En tiedä voiko näitä tehdä tavallisessa padassa - miksei. Kandee kokeilla, jos ei ole tuollaista taginepataa saatavilla. Hyvää se on kuitenkin. Vihanneksiahan siihen voi laittaa ihan mielitekojen mukaan, tai sitten rusinoita, kuivattuja aprikooseja, kikherneitä, manteleita... jep, toimii.

Taginen kanssa itse tykkään tarjota couscousia, jonka valmistan muuten ohjeitten mukaan, mutta laitan muutaman tähtianiksen ja korianterin siemeniä ja oliiviöljyä sekaan.

Seuraavana aamuna huomasin kahvia keittäessäni, että olinpa unohtanut tarjota muffinssit, jotka olin varta vasten leiponut. Tarapacalla lienee ollut osuutta asiaan.

Terkuin,

Emäntä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa