Viimeiselle kesäpäivälle!

Lauantaina kokoonnuttiin gimmaporukalla jättämään hyvästit menneelle kesälle, kun kuulemma olisi tiedossa viimeinen kesäpäivä 2014. Tää kesä olikin aikamoinen; sanottakoon, että sillä oli hetkensä! Ja yksi näistä hetkistä oli varmasti tuon lauantain iltapäivän aloitus: skumppapiknik merenrannalle kallioille.



Gimmoja ja alsasilaista Crémantia Jollaksen kalliolla

Valtaisan vaelluksen (ainakin noin 600 metriä) jälkeen saavuimme piknikin vietosta ja oli aika alkaa valmistaa illan päätähteä. Olin hakenut Hakaniemen hallista Reiniltä pullukkaisen gmo-vapaan kananpojan, ja nyt asettelin kanan hanuriin oluttölkin, rintaan paistomittarin ja Weberin 125 asteeseen. Kana pääsi lepuuttaa niille lauteille, ja me daamit siitä sitten ihan saunan lauteille. 

Muutaman tunnin päästä mittari näytti toivottua 77 astetta ja kana näytti herrrrrkulliselta:

Perulaisittain maustettua tölkkipeppukanaa

Kanan olin marinoinut jo edellisenä päivänä. Mielestäni paras evö kana on perulainen Pollo a la Brasa, ja olenkin kokeillut eri reseptejä tähän, ja vihdoin löytänyt omasta mielestäni parhaan mahdollisen, ilman muutamaa yrttiä (mm. huacatay), joita en ole vielä ainakaan Suomesta löytänyt. 

Pollon marinadiin (tai rubbiin, kumpaa tuo nyt sitten on tuollaisena tahnamaisena) laitan:

yhden oksan verran tuoretta rosmariiniä
noin 10 tuoretta basilikan lehteä
kymmenisen oksaa tuoretta minttua
isohko kourallinen tuoretta korianteria
yksi chilipalko (ilman siemeniä) chilin voimakkuuden voit valita oman maun mukaan
pari rkl soijaa
pari rkl omenaviinietikkaa
pari rkl korianterin siemeniä
hyvää suolaa
pari tl smoked paprika-jauhetta
pari tl juustokuminaa
hyppysellinen ruokosokeria
pari valkosipulin kynttä
pieni pala raastettua inkivääriä

Jauhoin kaikki aineet morttelissa tahnaksi, ja hieroin tahnan kanaan, myös nahan alle. 

Kanan asettelen sitten grilliin puolitäyden oluttölkin päälle. Olut höyryttää kanaa sisäisesti paistuessaan, joten näin kanasta tulee erittäin mehevä. 

Nyt on tullut keramiikasta tehtyjä telineitä, jotka korvaavat tämän tölkin. Tällainen on omalla ostoslistalla:



Tälläiseen telineeseen voi sitten tehdä omat liemet oluesta, siideristä, yrteistä, mausteista tai ihan sitten vaikka mistä. Aika ihana!

Tuon kanan tarjosin kauniin vihreän, raikkaan kastikkeen kanssa, johon soseuttajalla vetäsin sekasin yhden valkosipulin kynnen, pari kourallista korianteria, suolaa, cayenne pippuria, puolikkaan limen mehun, desin majoneesia ja desin smetanaa.

Liekkö syy tuon perulaisen kanan, illanvietto oli suorastaa tico tico, ja kesä tuli hyvästeltyä hartaasti! 

Syksy sitten laskeutuikin yhdessä yössä. Parasta lohdutusta syksyiseen maanantai-iltaan tuo omenapiirakka vanhanajan vaniljajäätelöllä, joten pitihän se sellainen tehdä:

Lohduketta

Kyllä tämä tästä,

Emäntä





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Ketoilijan laskiaispullaa

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa