Espanjan kania kreikkalaisittain

Sunnuntaina oli aika luontaantyöntävän näköinen keli kun heräsin. Harmitti ihan laskiaispuuhiin himoavien puolesta, kun ulkona oli tuollaset plus kolme astetta ja vetistä räntää viskoi niskaan. Ei tosiaan tullu mieleen lähteä pulkkamäkeen huutelee niitä pitkiä pellavia. Päin vastoin, mieli vaelsi ihan toiseen suuntaan, muutama tuhat kilsaa alaspäin ja Kreikan kevääseen. Mieleen tuli nimittäin, että olin passiivisesti bongannut läheisen marketin hyllyltä pakattua kania, ja aattelin, että siitäpä puuhaa tälle sunnuntaille. Tehdään sitten sellainen oikein niin maan perusteellisemman hyvänmakuinen kanistifado.

Kävin hakemassa kanin ja onneksi kaupasta sai ees sitten alkoholitonta Torresin Shirazia, kun ihan tuohon tarkoitukseen ei ollut punaviiniä kaapista nyt uhrata. Olen kyllä sitä mieltä, että viinit ovat elintarvike, joka tulisi olla saatavilla sieltä marketista, mistä muutkin elintarvikkeet. Mutta, edes sitten laadukasta alkoholitonta, hyvä niin. Mukaan tuli myös laskiaispulla mantelimassalla. Sehän on laskiaissunnuntaina nautittava, satoi tai paistoi.


Kaupassa oli sekä ranskalaista, että espanjalaista kania, ja tämä espanjalainen näytti paremmalta. Siihen sitten laudalle ja leikkuu hommiin. Vähän tuo pää oli karskin näköinen, mutta "kyllä sitä pitää pystyä käsittelemään elukoita, jos niitä meinaa syödäkin" mottona.


Paloittelin koivet erikseen, selän kolmeen palaan ja kaikki sisäelimet siististi pois. Kanilla oli hieno, iso maksa, jonka paistoin, maustoin pelkällä suolalla ja pippurilla, ja napostelin ruuanlaittoruokana.

Kanistifadoon 4:lle tarvitset:

yhden kanin, paino 1,2-1,5 kg
700 g pikkusipuleita, minulla tässä shalotteja, kun niitä oikeaoppisia pikkusipuleita ei ollut tarjolla
noin desi tomaattipyrettä
3 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 dl balsamicoa
0,5 l punaviiniä, voimakasta
2 kanelitankoa
6 neilikkaa
10 maustepippuria
1/2 appelsiinin kuori raastettuna
suolaa
pippuria
2 rlk hunajaa
2 tl juustokuminaa
cayennepippuria maun mukaan
1 rkl oreganoa
0,5 dl oliiviöljyä

Ruskista paloiteltu kani oliiviöljyssä. Laita ruskistetut palat kattilaan, kaada päälle viini ja lisää muut aineet, paitsi hunaja. Ruskista kuoritut sipulit kokonaisina oliiviöljyssä, laita päälle hunajaa, karamelisoi sipulit hyvin ja lisää kattilaan. Laita nyt vielä pannulle pari desiä vettä, kiehauta maut pannulta ja lisää kattilaan. Keitä pataa miedolla lämmöllä kaksi tuntia.

Halutessasi voit korvata kanin myös naudalla. Naudasta kannattaa käyttää pitkään haudutukseen sopivaa palaa, paistia esimerkiksi, koska tuon kastikkeen maku syntyy juurikin tuosta pitkästä kypsytyksestä.

Tuoksu mikä padasta nousee tässä vaiheessa on niin Kreikka, että! Nyt sitten sitruunalohkikset uuniin:

1 kg jauhoista perunaa
1 luomusitruunan kuori ja mehu
suola
pippuri
2 rlk oliiviöljyä

Pese ja lohko perunat, raasta päälle sitruunan kuori, purista päälle mehu, lisää suola, pippuri ja öljy. Sekoita ja laita uunivuokaan kuoripinta alaspäin. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia, käännä uuni 250 asteeseen ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes on hyvän tummaa pintaa perunalla.

Tarjoa lohkoperunoitten kanssa. Ja jos oikein kaipaat fiiliksiin, niin pöytään kannattaa rakentaa kreikkalaien salaatti ja tsatsiki, ja eiku syrtakit soimaan!


Kali oreksi!

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa