Tonttujen töitä

Morjens!

Eilen lopettelin postauksen hyvän tuoksuiseen taatelikakkuun, ja juu ei, ei ollut pelkästään tuoksu hyvä tuossa kakussa. Käytin kakussa fariiniskokeria ja se teki tuosta kakusta joteski ihan toffeemaisen. Siispä ihan pakko laittaa tässä repsua talteen ja vaikka sullekin kokeiltavaks!



250 g kuivattua taatelia
3 dl (vahvaa) kahvia
2 dl fariinisokeria
200g voita
3 munaa
500g jauhoja
1 kukkurallinen tl leivinjauhoja
1 kukkurallinen tl ruokasoodaa
1 rlk vaniljasokeria
1 tl hyvää suolaa

Leikkele taateli pienemmiksi paloiksi ja laita kattilaan kahvin ja fariinisokerin kanssa kiehuskelemaan, kunnes taateli on kutakuinkin soseena. Jos haluat oikein smoottia kakkua voit vielä soseuttaa massan. Itse tykkään että seassa saa olla sattumia, joten en soseuttanut. Laita kuumaan massaan voi sulamaan joukkoon, ja kun voi on sulanut ja massa jokseenkin jäähtynyt, vatkaa sekaan ensin munat ja sitten keskenään ensin sekoitetut kuivat aineet.

Jaa voideltuihin kakkuvuokiin ja paista 175 astetta 35-55 minuuttia, riippuen vuokien koosta.

Mulle massasta tulee tuollainen yksi keskikokoinen (2l) ja yksi pieni (1l) kakkuvuuallinen. Pientä paistoin 35 min ja isompaa 45 min ja yhdessä olivat uunissa. Näppärää nääs, kun tosta saa yhden itelle syötäväksi ja yhden ystävälle lahjaksi. Sellofaania ympärille ja nätti naru, niin ei tartte sit yksin laihduttaa joulun jälkeen!

Pääsinpä noissa tontun töissä vauhtiin sit eilen enemmänkin, ja laittelin muutamat satsit sinappia kiehumaan. Olin jo taannoin ottanut mukaan kauppareissulta sellaisen kilon pussin sinappijauhetta ja nähnyt Poppamiehen Facebook-sivuilla ohjeen chilisinapista, ja siitähän se jäi ajatus muhimaan. Mulla oli kaapissa Poppamiehen savuchiliä ja yhtä mun tän vuoden lemppari-juttua, eli granaattiomenasirappia (tätä saa noista Lähi-itä-tuotteita myyvistä kaupoista ja tukusta) joten siitä se sit lähti keittely. Lopputulema oli sen verran makoisa, että kun ensin keittelin litran, laitoin vielä toisen perään keittymään. Tässä ohje pienemmälle satsille:

2,5 dl sinappijauhoja
2,5 dl sokeria
2,5 dl kermaa
0,5 dl siirappia
1 rlk Poppamiehen savuchiliä (tai maun mukaan enemmänkin, maistelemalla se löytyy)
1 rkl granaattiomenasiirappia
1 kukkurallinen tl perunajauhoja
loraus (1-2 tl) väkiviinaetikkaa
loraus (vähän enemmän kuin etikkaa) jaloviinaa

Sekoita ensin sokeri ja sinappijauhe tasaiseksi kattilassa, sekoita tähän sitten kerma ja laita levy päälle niin että seos lähtee rauhallisesti lämpenemään ja siitä pikkuhiljaa kiehumaan. Sekoita koko ajan. Lisää nyt siirapit ja savuchili, sekoita. Sekoita erikseen perunajahot etikan ja jallun kanssa, ja lisää nyt tämä seos sinappiassaan. Anna kiehahtaa, mutta tätä ei tarvitse sitten enää keittää. Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Purkkiin sitten vaan nättiä nauhaa kaulaan ja taas on kivaa tuliaista/lahjaa jouluksi.


-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa