Pelit ja pensselit


Vähän on ollut hässäkkää. Käytiin Rukan avajaisissa, jossa Rukatontun päätonttu, Matti Hurttia pisti pystyyn Poppamies BBQ Battlen, ja täytyihän siellä olla näyttämässä, että kyllä gimmatkin pärjää liekin kanssa. Mukavasti tuli siinä toinen sija, hävisin itse Poppamies Markolle.

Kisa alkaa just, ja nyt keskitytään hiillokseen



Ja olihan se mukava olla mukana avajaisviikonlopussa ja nähdä miten syksy muuttui talveksi tuon viikonlopun aikana.
Rukatontun avanto saapumispäivänämme ja seuraavana aamuna

Sitten tässä on päässyt viettämään muutamiakin pikkujouluja Tai siis en minä ole viettänyt, mutta mun tekemät ruuat on pääsy mukaan. Ja vähän on ylioppilaisteltukin noilla samoilla spekseillä. Eli kauhan varressa on vietetty hyvinkin aikaa. Ja testattu uusia repsuja ja nähty paljon ihmisiä. Ja kirjoitetu luvattoman vähän blogia...

Onneksi sai tehdä sitä juhlaruokaa myös omalle väelle, kun vietettiin porukalla Suomen 98-vuotista itsenäisyyttä ja pikku-Viggon viisvuotissynttäreitä isommalla perheporukalla.

Pikku kupeissa suolakurkkuja ja hunajaa, Waldorffin salaatti, savustettua karitsaa, kylmäsavulohi-mätihyytelöä ja sillikaviaaria ja Coquusin Poikaluodon Mallaslimppua. Muun muassa.
 Waldorffin salaatti on muuten yks aika unohdettu tämmöinen talvinen salaatti, vai onko se sit tosiaan niin, että suomalsiet eivät tykkää selleristä? No, mä ite tykkään, niin varresta ku juurestakin, ja olihan se hyvää. Tässä ohje, jos sä satut olemaan yksi niistä suomalaisista jotka selleristä pitää:

puolikas juuriselleri
yksi lehtisellerinippu
4 omenaa
rasia vihreitä viinirypäleitä
200g saksanpähkinää
1 prk kermaviiliä
1-2 dl majoneesia
1/2 sitruunan mehu
1 rkl sokeria
mustapippuria
suolaa

Raasta juuriselleri karkeaksi raasteeksi, ryöppää kiehuvassa vedessä noin minuutti. Valuta ja jäähdytä. Pilko muut aineet: viinirypäleet kahtia, lehtiselleri ohuiksi siivuiksi, omenat pieniksi kuutioiksi ja pähkinät ruoheiksi muruiksi. Sekoita kermaviili ja majoneesi, sitruunan mehu, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri sekaisin. Lisää majoneesia maun mukaan, siksi tuo 1-2 dl. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja jäähdytä ennen tarjoilua. Päälle voi laittaa muutaman lehtipersiljan lehden.

No, yks asia mistä halusin kirjottaa on mun ihku, ihku Napsu, eli Napoleon grilli, jossa on kaikkee hauskaa härpätintä, ja nyt viimeksi kokeilin miten sen hiilikaukalo toimii. Ei muuten tarte enää kisata kaasu vai hiili, kun mulla on grilli missä voi tehdä kummallaki. Jei! Kaukalo sisään, hiilet kaukaloon ja kaasu päälle kunnes hiilet on syttyneet ja noin vartissa on ihan täydellinen hiillos. Ja sit voi vielä hauduttaa hyvin siinä vieressä grillissä loppuun epäsuoralla lämmöllä. Jumprahuti nääs!

Vasempaan yläkulmaan on jätetty tasku savupuruille

Hiilille päätyi sitten lampaan kyljyksiä, ruusukaalia ja serranoon käärittyjä perunoita.

Ruusukaalit laitoin kokonaisina, hieman oliiviöljyä ja suolaa pintaan ja epäsuoralle lämmölle. Kyljykset marinoin sitruunamehussa ja oliiviöljyssä, valkosipulia ja mitä nyt yrttejä löytyi vielä ulkoa tai kaapeista: rosmariinia, oreganoa, minttua, timjamia.


Ja nuo perunat onkin sit aika hauskanen ja hyvä, helposti muunneltavissa oleva repsukka vaikka uunissa tehtäväksi.

Ensin esikeitän perunoita (tai jos eiliseltä jäänyt, niin passaa nuokin), siten murskaan ne varovasti littanoiksi. Tässä kohtaan sitten oliiviöljyä ja suolaa ja ihan mitä vaan mausteita/yrttejä mitä mielii. Savupaprika toimii, timjami on valkosipulin kanssa ihan ässä tässä, tai sitten vaikka jotain valmista maustesekoitusta. Eli ihan noin  niiku oman maun mukkaan!

Tällä kertaa mulla oli jäänyt paketti serraanoa, niin ajattelin testailla kuis se sit toimisi näitten pottujen kanssa.









Ja toimihan se, niinku toimi Napsun hiilikaukalokin.



Nyt alkaa pikkuhiljaa sit kaikkia jouluvalmisteluja. Talossa tuoksuu taatelikakku, kun tuossa just testailin siihen reseptiä. Siitä sitten ehkä seuraavalla kerralla.

-Viivi



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa