Perusasioiden äärellä

Onni on ystävä, joka soittaa ja kysyy haluanko kanttarelleja ja mustikoita. Että haluunko, no aivan varppina haluun! Ja just sellasena päivänä kun olin jo aamulla miettinyt, että käyn tuosta Alepan tontilla kojuaan pitävältä hepulta ostamassa kantarelleja ja siikliä.

Eipä sitten kun piirakkaa tekemään, mun lemppari mustikkapiirkkakka on sellaista kakkumaista, jossa mustikat uppoo sinne taikinan sekaan ja maistuu hitusen vaniljalle. Niinpä sitten tein tälläsen:

6 dl jauhoja +
3 tl leivinjauhetta sekasin kulhon pohjalle
Sinne sekaan sitten:
3 dl sokeria + 1 rkl hyvää vaniljasokeria
2 dl kermaa
1,5 dl maitoa
100 g sulatettua voita

Kaikki sekasin nopsakkaan koneella ja pellille. Mustikoita haluttu määrä päälle, itse laitoin tuohon puolisen litraa, mutta pienemmälläkin määrällä saa ihan mukavan mustikkaisen piiraan. Päälle ripottelin vielä fariinisokeria hieman karemelisoimaan pintaa. Jälkikäteen mietin, että olisi pitänyt laittaa kardemummaa taikinaan, no seuraavalla kerralla sitten.



Aika kosteehan tuo on kun siihen noin paljon noita mustikoita tuuppaa pintaan, mutta antaa jäähtyä kunnolla niin kyllä se siitä sitten jähmettyykin.

Sitten kävin hakemassa niitä siiklejä, pikku kappa, eli 2 litraa maksoi 6 euroa. Litra oli 4€. Onhan tuo aika tyyristä, mutta kyllä sillä onkin hyvää siikliä. Paloheinän Alepan edessä oleva koju, suosittelen.

Siihen sitten kanattarellikastike kylkeen, niin voi leikkiä että on kesä.

Kanttarellikastike:
1 ltr puhdistettua kanttarellia
2 isoa uutta sipulia varsineen
30 g voita
2 dl kermaa
1-2 tl suolaa
pari rouhaisua pippurimyllystä
1/2 tl muskottipähkinää
veitsenkärjellinen cayennea

Pilko kanttarellit ja laita kattilaan paistumaan niin, että neste kiehuu pois niistä. Kun neste alkaa olla hävinnyt pois kattilan pohjalta, lisää voi ja silputtu sipuli. Kun sipuli on kuullottunut, lisää kerma ja hauduttele niin että kerma sakeutuu. Lisää mausteet ja maista suola.


Tuota sitten tarjosin perheelle kylmäsavulohen kera, ja olihan se hyvää.

Nyt alkokin sit vaihteeksi satamaan, taidanpa mennä laittamaan saunan päälle. Sen jälkeen korkkaan sen mustikkapiirakan. Tänä kesänä ne ilot revitään irti just sieltä mistä ne saa. Ja jos kullostan katkeralta, se luultavasti johtuu siitä, että olen hieman katkera. Aurinkoa, prkl!

-Viivi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa