Jouluvalmisteluja. Osa: leipä

Olen aina yhtynyt Marttojen sanontaan, että siivoa kaappisi jouluksi, jos aiot niissä tuon juhlapyhän viettää. Eli, kyllä se joulu sieltä tulee, halusit tai et, puunaat kaikki paikat tai et. Uskon, että hyväntuulinen talon emäntä luo paljon lämpöisemmän joulutunnelman ympärilleen, kuin läpiväsynyt emäntä, jolla on joka lusikkaleipä ja sinappi itsetehtynä puunatulla pöydällä syötäväksi kiillotelluilla hopeoilla... Sanoisin, että kannattaa valita ne tehtävät siitä joulunvalmistelulistasta, joista suunnilleen edes pitää, ja ostaa muut asiat valmiina, ja pitää mielessä, että tarpeeksi hyvä kelpaa :)

Mulle iskee aina joulun alla himo testailla jotain perinteisiä joulun juttuja, mitä en ole mahdollisesti ennen testaillut: milloin piparkakkutaloja, milloin sinappeja. Tänä vuonna se on ollut joululeivät. Mä tykkään muutenkin kovasti maustetuista leivistä, joten nyt täytyi lähteä kehittlemään TODELLA mausteista leipää, ja sellaisen teinkin. Itse olen tyytyväinen, useimmille varmasti itse käyttämäni määrät mausteita on vähän liikaa, joten jos et halua joka puremalla jotain makua leipääsi, puolita vaikka appelsiinikuoren raasteen ja mausteitten määrää. Varmasti ihanaa limppua niinkin!



Ainekset kahteen vuokalimppuun:

7,5 dl puristettua appelsiinimehua (laitoin myös puristuksesta tulleen hedelmälihan)
4:n luomuappelsiinin kuoret raastettuina
75 g hiivaa
2,25 dl ruisjauhoja
2,25 dl ruisleseitä
2,25 dl leipämaltaita
6 dl vehnäjauhoja
2 dl siirappia
1 rkl kuminan siemeniä
1 rkl aniksen siemeniä
1 rkl fenkolin siemeniä
1,5 rkl pomeranssinkuorta
reilu rkl suolaa

Sekoita hiiva appelsiinimehuun, ja sen jälkeen kaikki muut aineet tasaiseksi keskenään. Taikina on löysähköä. Nostata leipää pari tuntia. Ja kahteen vuokaan (vuuat voitelin rypsiöljyllä) ja paista noin 1,5 tuntia 175 asteessa. Paistamisen puolivälissä voitele siirappi-sokeriliemellä, niin leipä saa herkullisen, kiiltävän pinnan. Leipä paranee vanhetessaan, ja sitä on helpompi leikatakin vasta seuraavana päivänä.


Tämän leivän nostatuksessa tuli kiire, joten nousi loppuun vasta uunissa, ja siksi pinta on haljennut. Edellistä satsia nostatin jopa kolme tuntia. Tämä leipä on kyllä varsin helppo, kun taikinan teko ei vaadi paljoa vaivaa,ja lopputulos on niin tuoksultaan kuin maultaankin palkitseva.

Mitähän sit kokeilis ;)

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa