Pakilan Pannu ja Parila

Viime lauantaina pääsin auttamaan ystävääni Lottaa, joka järjesti yllätysnelikymppiset ystävälleen Eevalle ja miehelleen Antille. Mukana salaisessä järjestelytiimissä oli myös Eevan puoliso Daniel, ja monia muita ystäviä ja kylänmiehiä oli mukana auttamassa juhlien toteutumisessa - sekä pois purkamisessa - mm. nuori kokiksi opiskeleva Tuomas, joka leipoi 5 herkullista suklaakakkua hippoihin.

Eevan olivat hänen ystävättärensä vääryydellä ja viekkaudella huijanneet lähtemään "johonkin pop-up ravintolaan"syömään. Daniel oli jokseenkin huolissaan, kun Eeva ei ollut vahvistanut ystävilleen tätä tilaisuutta vielä joitakin päiviä ennen juhlia. Suurin huoli tuossa kohtaa olikin, että mitäs jos Eeva jostain syystä ei olisikaan halukas lauantai-illan viettoon näillä spekseillä. Noh, onneksi kuitenkin huoli oli tarpeeton!

Viertaita oli tulossa noin 50 henkeä, useita heistä vielä Suomen rajojen ulkopuolelta. Juhlat järjestettäisiin idyllisessä Pakin talossa Itä-Pakilassa. Olimme suunnitelleet Lotan kanssa menun jo reippaasti viikkoja aikaisemmin. Lotta suunnitteli upeat menut painettavaksi sekä suomeksi että englanniksi. Ja hämäyksen vuoksi vielä pop-up ravintola-kyltin oveen teipattavaksi.


Oli huiman hauska suunnittella ruokia, ruokamääriä ja ajoitusta, milloin mitäkin valmistaisin. Melkein parasta oli kiertää ruokakaupat erillisten kauppalistojeni kanssa. Mulla oli kaikkien eri kauppojen listat erillisellä paperilla sellaisella clip-boardilla, ja kun sitten tukussa tuli varsin näppärän näköinen mies vastaan, jolla oli kanssa listat samanlaisella klipsialustalla kiinni, mulle tuli ihan pro-olo. Vähäks siistii, hei!

Kirjoitin vielä ruokalajit pienille korteille kiinnitettäväksi minikokoisilla pyykkipojilla jokaisen ruuan viereen:


Siinä sitten viihdyinkin keittiön puolella muutaman vuorokauden ja tein ruokaa. Välillä oli grilli kuumana, milloin munakoisojen paahtamista, milloin kanan paistamista varten. Perjantai-iltana sain vielä yökylään ihanan Kretun, jonka laitoin kanssa hommiin. Kretun kanssa on tuota ruokaa tullut ennenkin tehtyä, joten se sujuu kuin leikki.

Lauantaina sitten olikin juhlapäivä, ja koska ruuan teemana oli Pohjois-Afrikka, teimme kattausta samaan maailmaan. Minulla oli käytössä mm. kolme tagine-pataa, marokkolainen lyhty ja egyptiläinen vati, joka kylläkin oli osan aikaa peitossa pita-leipien alla. Lotta oli ostanut ihania lyhtyjä ja tähti- ja muita valonauhoja, joilla tuota lähes Tuhannen ja Yhden yön tunnelmaa rakennettiin. Ja noissa puitteissa se olikin varsin helppoa.





Ruusalle lupasin laittaa punajuurihummuksen ohjeen, joten tässä:

0,5 kiloa punajuurta
1 purkki kikherneitä
pari valkosipulin kynttä
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl suolaa
2 tl jeeraa
1-2 tl cayennepippuria
2 rkl tahinia
0,5 dl oliiviöljyä

Keitä punajuuret kuorineen, ja kun ne ovat kypsät valuta kuuma vesi pois, ja kylmää vettä päälle. Valuttele hetki kylmää vettä, ja kun ovat hieman jäähtyneet, puristele käsin kuoret liu'uttamalla punajuurten päältä. Tässä on hyvä käyttää muovihanskoja, mikäli ei halua muutamaksi päiväksi punaisia käsiä ja kynsinauhoja. Leikkaa sitten punajuurten kannat pois, lohko punajuuret. Valuta kikherneistä vesi, ja voit huuhtaista ne kylmän veden alla.

Itse käytän hummuksen tekemiseen monitoimikoneen cutteria (terävää leikkavaa pyörivää terää), ja tässä kohtaa laitankin kaikki aineet kulhoon ja hurautan laitteen päälle. Mikäli tahna on kovin jäykkää voit lisätä sekaan joko lisää oliiviöljyä tai tilkan vettä. Kun seos on suht tasainen, maista maut, ja lisää tarvittaessa mausteita ja sitruunan mehua.

Tämä ruoka paranee ajan myötä, ja parhaiten maut maistuvatkin siinä vasta seuraavana päivänä, joten jos teet sen edellisenä päivänä, kannattaa maistella veilä maut kohilleen tarjottaessa.

Muista ruokalaijeista kirjoittelen repsuja vielä viikon varrella lisää.

Kiitos, että sain olla mukana, olipa vallan upeasti järjestetyt juhlat ja yllätykset!

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa