Sagapo ja saganakia

Maanantai, räntää niskaan ja kengät märkänä loskasta. Lottovoitto syntyä Suomeen... ajatuskupla pään päällä kertoo kyllä ihan toista tarinaa. Mä oon niin päättänyt, että mummona en asu täällä ja murra lonkkani liukastellessa jäällä. Mieli lentelee kovin mielellään tälläsinä päivinä sellaset 1500 kilsaa suht suoraan etelään, ja laskeutuu johonkin kauniiseen merenrantakahvilaan Aegean meren äärelle. Siinä mä istuskelen pienet metriot (keskimakea kreikkalainen kahvi) tai retsinat edessä ja katselen kun kalastajat rantautuu. Menen ehkä ostamaan niiltä suoraan siitä jonkun kalan illallistarpeisiin, kassissahan on jo sipulit, tomaatit ja muut tuoreet.... tätä ikävää pääsee ihan parhaiten pakoon, kun kokkailee vaikka shrimp saganakit. Maistuu Kreikalle, ja lisätty chili lämmittää kastuneet varpaatkin.

Ensin tiikeriravunpyrstöt pikasulatukseen, eli siivilään ja kylmää vettä niskaan niin alkaa sulamaan. Neljälle laitan noin 500 grammaa. Uuni päälle 200 asteeseen, ja hellalle iso paistinpannu, jolle sipulit - neljä silputtua keltasipulia - freesaantumaan reiluun oliiviöljyyn. Kun sipulit on freesattu, pari purkkia Muttia niskaan  (no niin, eiköhän taas lopu kaupasta kun kaikki kolme mun lukijaa ryntää tyhjentämään hyllyt. Älkää nyt ainakaan kaikki hakeko niitä tosta lähi S-Marketista), pari oksaa timjamia sinne sekaan, suolaa, mustapippuria myllystä, oreganoa, teelusikallinen sokeria taittamaan tomaatin kirpeys, pari kynttä pieneksi hakattua valkosipulia ja chiliä maun mukaan. Ja muhimaan kannen alle. Välillä taas vettä ravuille jouduttamaan sulamista.

Nyt sitten lohkotaan tarvittava määrä jauhoisia perunoita. Perunoille oliiviöljyä ja suolaa. Mulla on Maldonin luomutuottein maustettua barbeque sormisuolaa, joka antaa erittäin hyvän maun lophkoperunoille, joten sitä kanssa muutama teelusikallinen sekaan, ja sitten pari oksaa rosmariinia, ja sekaisin. Uuniin, ja kun ovat olleet siinä parissa sadassa asteessa ensin semmosen 10 minuuttia, niin uuni 175 asteeseen ja vielä noin puoli tuntia.

Sitten tiikeriravut käsittelyyn. Ensin ne kuoritaan ja sitten poistetaan suoli. Mulla on mahtava kone tuohon tarkoitukseen:


Ravunsuolenpoistamiskone
 eli tuollainen hummerihaarukka, jonka haarukkaosan työnnän kevyesti suolen alle, ja sitten nostan ihan niinkuin virkkuukoukulla. Yleensä koko suoli nousee näppärästi kertavedolla.

Sitten kun perunat alkaa olla suht valmiit, on tuomaattikastikepohjakin muhinut tarpeekseen. Nyt sitten ravut sinne tomaattikastikkeen sekaan ja päälle murennetaan paketillinen fetaa, ja kansi pannun päälle pariksi minuutiksi, niin että fetakin lämpenee. Rapuja ei pidä paistaa pitkään, ihan tommoset pari minuuttia, riippuen pyrstön koosta, joten sapuska alkaa olemaan esillepanoa vaille valmista. Kun ravun pyrstöt ovat kokonaan punastuneet, voi pannun nostaa perunoitten kanssa pöytään. Päälle vielä vähän tuoretta timjamia, niin näyttääkin nätimmältä.

Hitsi kun olisi ollut sitä retsinaa, ois muuten maistunut tän kanssa:



Pysytellään teemassa, jälkkäriksi kreikkalaista jugurttia hunajalla. Näillä eväillä sitä pakenee toviksi maanantaita ja loskaa.

Tähän loppuun vielä kuva Gia Gia Irinistä, eli Santorinin Kamari-biitsiltä löytyvän Irini ravintolan isoäidistä. Mummu oli niin onnellisen näköinen, höpötteli hassuja, mutta kokkasi vielä joka päivä ravintolassa mm dolmadekset. Tollseks mäkin sitten haluun.


Yiasou,

Haaveileva Emäntä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa