Lohturuokaa sunnuntaihin

Nyt on kyllä mennyt ihan kelvottoman kauan siitä kun oon viimeksi tänne kirjoitellut. Oikein nolottais jos nolottais. Mutta on mulla kyllä jokseenkin hyvä syy tälle laiskuudelle, oon nääs kirjoitellut kirjaa ja on ylimääräinen kirjoitteluenergia valunut nyt siihen projektiin.

On kyllä tosi huima proggis ollut, ja kirja on näillä näkymin kaupoissa maaliskuussa. Grillauskirja, tietty. Sitten siitä lisää.

Mutta mitkä nää kelit oikeen on? Lämpötilat on ollut jo päiväkausia plussalla, ja eilen vielä satoi vettä bonukseksi koko päivän. Ihme, että noita lumia on yhtään jäljellä, ja toi jääpinta kävelyteillä on kuin se kuuluista torakka, joka on ainut asia joka on maailmanlopun jälkeen jäljellä. Yh. Varsin on harmaata, eikä kovin viettelevää. Pitää siis tehdä lohturuokaa.

Kävin perjantaina kauppias Stockmannilla, ihan keskustassa, kun kävin katsomassa kiinalaisen uuden vuoden hippoja Keskuskadulla. Ehkä makeinta noissa kinkereissä oli nää lamput mitkä oli ripustettu sinne. Voisko nää jättää paikoilleen?



Mieli teki perjantaina tacoja, ja ostinkin sit Stockan ihanan Johannan (Johanna vastaa Stockan Herkun näytöskeittiöstä) opastuksella hieman Benella kirjolohta ja tuoretta ranskalaista maissikanan rintaa, mä kun halusin lohitacoja ja nuoriso kanatacoja.


Kylkeen vähän punakaaliraastetta, Pica de Galloa, guaccista ja savupaprikamajoa.

Tänään sunnuntaina sitten sitä lohturuokaa. Kokonaisena paistettu (tai grillattu) kana lohkiksilla on lohturuokaa ihan sieltä parhaasta päästä. Varsinkin kun siihen tekee hyvän maustevoin, jonka sitten hieroo sinne nahan alle mehustamaan kanaa.

Laitoin ensin uunin päälle 250 asteeseen. Ja uuniin perunat vuokaan:

1 kg jauhoista perunaa lohkottuna
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä (mulla oli eiliseltä ankan rasvaa, kun paistoin ankanrintoja)
pari timjamin oksaa
1 kokonainen valkosipuli halki leikattuna



Perunat oli tuossa lämmössä sellasen 10 minuuttia, kun valmistelin kanan.

Mahtava tapa tehdä kana kokonaisena, on leikata se perhoseksi. Näin tuo kana (tai siis broileriahan tuo on) kypsyy alle tunnissa aivan nappiinsa. Mä leikkaan kanan selkäpuolelta, rangan kumminkin puolin sen irti.



Tuon rangan vielä laitan perunoitten keskelle maustamaan niitä paiston ajaksi.

Kanalle tein varsin nopsakan maustevoin.

Maustevoi:

50 g pehmennyttä voita
1/2 dl Poppamiehen Barbados-chilikastiketta

Sekoita voi ja chilikastike sekaisin.

Maustevoin voit tehdä myös yrteistä, erilaisista chilikastikkeista, mausteseoksista tai sitten käyttää pelkkää voita, suolaa ja pippuria. Yksi lempparini on ranskalainen rakuuna ja sitruunankuori, mutta nyt piti saada chilisempää, ihan ton kelin takia.

Hieroin broileriin vielä suolaa ja pippuria ensin kumminkin puolin ja sitten levitin tuon maustevoin kunnolla joka puolelle kanaa, työntäen sitä tasaisesti nahan alle.

Sitten broileri levälleen ritilän päälle perunavuuan ylle ja laskin asteet uunissa 175:een.

Kanan reisien selluliitti on ihonalaista rasvaa, maustevoin muodossa.

Broileria pidin tuossa lämpötilassa uunissa 55 minuuttia. Ja lopputulos oli just sitä mitä pitikin: sopivasti makua ja mehukkuutta broilerissa ja herkulliset broilerin rasvassa ja maustevoissa muhineet lohkoperunat. Kyllä kuule lohdutti!


Tein sit myös Ruberbergin torttuja. Ekaa kertaa evö. Ei menny kostutus nappiin. Ostin jotain rommiaromia, kun aattelin, että ajais asian. No ei ajanu. Pitää oottaa että Alkot aukee ja saa kunnon rommia niin yritetään uusiks. Vai oisko punssi parempi?



Jos sulla on hyvä Runskiohje, vinkkaa mulle :). Mielelläni kokeilen, kun ei tuo ohjekaan mikään ihan nappisuoritus ollut.

- Viivi

Kommentit

  1. Amaretto tai karvasmanteliaromi noihin ruunegreeneihin käy mun mielestä 😂

    VastaaPoista
  2. Totta! Sen lisäksi, että Amaretto on muutenkin varsin hyvää, niin mähän laitoin kunnolla mantelirouhetta noihin. Tykkään, että niissä saa olla kunnolla suutuntumaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa