Juhannus hyttyssyöttinä

Se oli sit se mittumaari. Kelit oli ja meni. Ensimmäinen kesäisempi fiilis nähtiin keskisessä Suomessa mökillämme, kun juhannukset oli vähän niinku ohi ja siskon perheen auton takavalot häipyi horisonttiin. Istuttiin vihdoinkin saunalla ja nautittiin maisemasta. Ei ne asteet juuri yli viidentoista tainneet olla, mutta paistoipa aurinko!

Meidän porukalla kun kokoonnuttiin, niin päärooli oli ruuassa. Niin, ei se voinu ainakaan olla järvessä polskimisessa (vesi 16 astetta) tahi auringonotossa (aurinko siis näyttäytyi vasta kun juhannus oli "virallisesti" ohi), joten me paneuduttiin ruokahommeleihin.

Juhannusaattona grillattiin upouudella BeefEaterilla paellaa. Oli niin kivan näköistä kun uuden grillin etulasi oli vielä ihan puhdas, että tartti ihan ottaa kuva siitä paellasta siellä sisällä!


Olin hakenut Arvo Kokkoselta simpukat, mustekalarenkaat ja kokonaiset tiikeriravut tähän paellaan, ja aivan ihana sitä kyllä tulikin. Käytin hyvää kanalienta ja maustoin paellan savupaprikalla ja sahramilla, suolalla ja pippurilla. Pohjaan freesasin raakachorizoa, ja paistelin siinä pohjassa sitten kanan koipinuijia ja kaikki äyriäiset. Simpukoista tuli aivan sairaan herkullisia ja teinkin siihen sitten sellaisen hiukka tulisen aioilin ja leivoin leivän, että saatiin syödä myös niitä simpukoita siitä noin erikseen, kun niitä oli niin hirmu määrä, että eihän niitä voinu kaikkia siihen paellaan dumppaa. Nättikin se oli että!



No ite juhannuspäivänä sitten tehtiinkin nuotiolla ruokia. Sateessa. Sateenvarjon alla. Hyttysten syötävinä. Ei ihan täyspäisten homma, mutta jälleen, ah, niin palkitsevaa. Ensin viriteltiin hyvä hiillos, jonka päällä pikkuhiljaa kypsennettiin black agnuksen picanha. Picanha on yks mun ihan lempparipaloista. Mä teen sen niin, että ruudutan läskin ja hieron pintaan vain kunnon suolan. Savu tekee omat mausteensa ja sitten tuon lihan kanssa on hyvä tehdä mausteisia kastikkeita yrteistä, paahdetusta paprikasta, aiolipohjasta tai muusta hilppasen ärpäkkäämmästä mausta.


Epäsuoraa notskittamista picanhalle
Siinä se picanha köllöttää, rucola-pedillä.

No sitten kun liha oli kypsä, oli meillä siinä hyvä lämpötila vielä päällä, niin aattelin savustaa osan suolatusta suomalaisesta kauppatorilta Tuomaan kalasta haetusta lohesta. Meillä on loistavasti toimiva eno-vainaan tekemä savustuspönttö tuolla maalla. Eno oli Äänekoskella aikoinaan paperitehtaalla töissä ja hitsaili tuollaisen pöntön jalkoineen jostain kunnon teräksisestä selluputkesta. Loisto kone! Ja se lohi oli aivan sairaan hyvää!




Hyttysiä oli vallan mahottomasti. Meidän juhannustonttukin oli päästä varpaisiin vaatetettu, ettei itikat söis sitä ihan suihinsa.



Sisko teki vielä venäläisen sillin meidän kesäpöytään (vakiovieras myös joulupöydässämme) ja keitettiin kattilallinen uutta siikliä kaikelle kaveriks, ja johan oli juhlat kuulkaas!



Venäläinen silli on muuten aika näyttävä juhlapöydän herkku, sen lisäksi että on aikas maittavakin! Silli on helppo tehdä, vaikkakin valmisteluihin uppoo hitusen aikaa.

Ainekset:

Sillifileitä, kevyesti suolattua tai matjes
smetanaa
majoneesia
keitettyjä kananmunia
punasipulia
kapriksia
punajuurta
suolakurkkua

Paloittele sillifileet astian pohjalle. Sekoita smetana ja majoneesi (1osaa ja 1 osaa) keskenään ja levitä sillin päälle. Erottele keitetyt munanvalkuaiset keltuisista ja hakkaa kaikki muut kuutioiksi paitsi kaprikset. Tee raidat kalan päälle, voit vielä koristella tillillä. Määrät kaikki riippuu tietty siitä kuinka ison märän sitä teet. Maistuu muuten myös seuraavana päivänä!

Nyt sitten sitä kesää ootellessa.

Parahin terveisin,

Viivi



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa