Hania tarinoita


Tyttäreni muutti Kreetalle Haniaan puolitoista vuotta sitten, ja niinpä olen viettänyt täällä paljon aikaa ympäri vuoden. Asuin Ateenassa 80-luvulla kolme vuotta, ja siitä saakka mun sielussa on sykkinyt pieni kreikkalainen sydän. Rakastan tätä kulttuuria, ilmastoa, maisemaa ja ruokaa. Mulle käy hyvin, että kaikki ei oo ihan niin justiinsa, ja harvemmin palaa pinnakaan, vaikka asiat ei tapahtuisi just sillä hetkellä kun ne on luvattu. Mihkäs tässä kiire.

Koska olen aina pitänyt kreikkalaisesta ruuasta, ja tehnytkin sitä paljon, oon tietty käyttänyt tilaisuuden varsin perinpohjaisesti hyväkseni ja tutustunut vielä lähemmin tähän ruokakulttuuriin. Ja siitä syystä aattelin nyt jakaa tätä myös asiasta kiinnostuneitten kanssa. Eli toivottavasti myös sun :)

Koska Hania on varsin suosittu kohde suomalaisille, kerron tässä mun tärppejä ruokaan ja juomaan Hanian aluella.

Aloitetaan Plataniaksesta. Platanias elää pelkästään turistikautena. Se sijaitsee noin 10 km päässä Hanian keskustasta ja välillä sukkuloi bussi noin 20 min välein turistikauden aikana, talvella noin tunnin välein. Bussi maksaa alle 2€ suuntaansa, ja bussissa on mukana matkassa rahastaja jolle matka maksetaan. Taksi keskustaan on ollut noin 15€, vaihtelee taksien välillä ja on myös vähän kaudesta riippuvaista. 

Palataniaksessa on paljon baareja ja turisteille suunnattuja tavernoita, ja yökerhoja. Näistähän mulla ei siis oo omaa kokemusta, tyttäreltä kuultua. Niin ja siellä on tosi kivoja minigolfratoja. Mutta yks lemppari ravintoloistani alueelta löytyy. Nisos. Ihan parasta seafood pastaa, mitä ikinä evö syönyt. Tälle siis iso suositus!

Nisoksen seafood pastan kastikkeessa on käytetty mausteena ouzoa

Se enempää mulla ei oo sanootavaa Platskusta, joten siirrytään pari kilsaa lähemäks keskustaa, eli Agia Marinaan. 

Matkan varrella on vähän hienompi paikka, The Olive Tree Restaurant, jota suosittelen ihan jo maiseman takia.

The Olive Treen alkupalalautanen

Nää maisemat...

Agia Marinakin elää yksinomaan turismista, mutta ei ole ihan yhtä "ruuhkainen" kuin Platanias. Agia Marinan parhaat ravintolat, kuten Horiatiko tai Olivi, löytyvät kun kävelee pikkukatuja ylös, poispäin rannasta. 

Rannalta suosikkipaikkani on Palirria. Palirria on aivan rannan tuntumassa, ja niillä on siinä myös aurinkotuoleja, jotka ovat vapaassa käytössä heidän lounasasiakkaille. Palirriaan kannattaa myös suunnistaa juuri ennen auringonlaskua, koska näkymät tälle on aivan loistavat! Täällä olen syönyt erinomaisen hyvää grillattua kultaotsa-ahventa.

Lounasta ootellessa Palirriassa

Agia Apostoli onkin sitten seuraava pysäkki. Täältä löytyy Hanian parhaat biitsit. Alueella ei ole varsin isoja hotelleja, joten nää biitsit onkin isosti paikallisen väestön käytössä. Biitsit sijoittuu vähän niin kuin lahden pohjukkiin, joten kun Kreetan pohjoisrannikolla usein tuulee, niin nää biitsit ovat rauhallisempia, ja usein kun muilla biitseillä on punaiset liput kieltämässä uinnin, niin näillä pystyy vielä uimaan.

Ruokapuolesta Agia Apostolin kohdalla ei ole juurikaan sanottavaa. Paitsi. Monterno! Ihana, ihana konditoria huikeine herkkuineen ja parhaine tiropitoineen. Tyttäreni asui ensimmäisen vuotensa juuri tuon Monternon takana, ja täytyy myöntää, että olen aloittanut varsin usean aamun hakemalla kahvin ja tiropitan tuolta. Ai ettien että!Nea Chora on alue aivan Hanian keskustan kyljessä. Tällä alueella on kiva biitsi, kaunis rantapromenadi, kivoja kahviloita, pieni kalastajasatama ja aivan parhaat kalaravintolat.

Kalastajat kokoontuu setvimään verkkojaan pikku
viinilasillisen äärelle työaamun päätteeks

Kalastajien klubin ikkunassa lukee "Members only"
katolla mallinuket poseeraa veneessä 

Lempparitavernani täällä on Manos, jossa kaikki annokset ovat erinomaisen herkulliset ja varsin isokokoiset. Manoksen kyljessä on toinen hyvä taverna, Kaiki ja aivan toisessa päässä katua Achilleas. Rantakadun varrelta löytyy The Five, joka on sitten modernimpi ravintola, jossa vahva suositus kreetalaiselle carbonaralle!

The Five kreetalainen carbonara. 

Jälkkärihän täällä tulee aina pikku rakipullon kanssa laskua pyydettäessä, mutta ainahan tilaa voi olla vielä pikku herkulle. Tähän iso suositus rantakadun Häaegen Dazin kahvilan herkkujutskille, kuten tälle mansikka-mangopirtelölle. 


Ja sitten keskustaan!

Hanian keskustan kauneinta aluetta on vanha venetsialainen satama. Satamasta löytyy paljon tavernoita, kahviloita ja baareja. Hyvistä tarvernoista sataman aluella mainittakoon Neoria, Salis ja Faka.

Chrisostomos on palkittu kreetalainen ravintola, jossa tehdään leivästä asti kaikki omassa puu-uunissa. Täällä syödään pääasiassa lammasta, joka onkin kyllä aivan huippuhyvää!

Fritattua kesäkurpitsaa ja lampaan maksaa, sydäntä ja keuhkoa rosmariinillä

Lampaan kyljyksiä
Pallas on trendikäs ravintola, jossa tarjoillaan modernia ruokaa. Pallaksen brunssille iso suositus!

Pallaksen kreetalainen brunssi, hinta 15,90€

Ja illalla sit Pallakseen cocktaileille!

Sit kun ei enää jaksa syödä kreikkalaista ruokaa, on hyvä suunnistaa vaikka sushille Deckiin. Spicy tuna rollin lisäksi paikan snow crab salaatti on pienen hatun noston paikka. Jatkoon!


Senalissa dj vastaa musiikista ja keittöstä saa mm. tacoja. Meille maistui joulupäivänä friteeratut ravunpyrstötacot, naudan tartar ja guacamole.Satamasta vanhan kaupungin sykkeeseen päin löytyy Orearte, joka on sympaattisten Marion ja Marian omistama pieni tapaspaikka. Vitriinissä on perinteisempiä tapaksia, listalta taas löytyy hieman erikoisempaa tapasherkkua.

Kevympää lounasta etsiville vinkiksi, että nää tekee tosi hyviä klubsänkkäreitä vähän joka kahvilassa. 

Kanaklubi, tuorepuristettu appelsiinimehu ja capuccino, hyvä päivä!

Ja sitten, jos ei aina jaksa juua sitä uusoa, niin kreikkaliset alkoholittomat oluet on muuten tosi hyviä! Niissä on makua ja luonnetta, ja sopii erittäin hyvin janojuomaksi biitsille!


Tässä näitä täkyjä, jos tänne päin suunnittelet matkaa. Ja täkyjähän varmasi syntyy lisää, kunhan pääsee pörräämään lisää. Kokeiltavana ois ainakin vielä kreikkalais-meksikolainen fuusiomesta. Tätä ootan innolla, ehkä jo ens lauantaina!

Jamas!

Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Ketoilijan laskiaispullaa

Paineessa