Briskettiä eli savustettua naudan rintaaOlin kesän alkupuolella ostanut erinomaisen hyvän australialaisen kokonaisen Black Angus brisketin, eli naudan rintapalan. Tuo rintapala koostuu kahdesta erityyppisestä lihapalasta eli rasvaisemmasta pointista ja tasaisesta flatistä. Koska liha kokonaisuudessaan oli yli kuusi kiloinen, leikkelin nuo kaksi osaa erilleen. Tuossa määrässä olisi ollut kyllä meidän pienelle ruokakunnalle aivan tuhottoman paljon syömistä, enkä halunnut alkaa pakastelemaan kypsiä lihoja. Sitä paitsi, kun en ole monen monituista briskettiä savustellut, ajattelin, että helpompi saada kumpikin pala oikeeseen kypsyyteen, kun ne tekee erikseen. Ovathan ne niin erityyppisiä ja kypsyvät hieman erilailla, niin varmempi veto näin mulle :) 

Nyt oli sitten flatin aika astella savuun. Otin lihan huoneenlämpöön noin tunti ennen savustamista ja maustoin sen reilusti ympäriinsä Poppamiehen Texas Beef Rubilla. Koska olen hieman peruslaiska ajattelin ajella helpolla, ja päätin valmistaa brisketin Traegerin pellettigrillissä. Tuo grilli on helppo käyttää ja pitää lämmön tasaisena koko vedon ajan. Mun itse ei tarvinnut tehdä muuta kuin vahtia lämpötiloja mittarista. Ja lihalämpömittarin brisketti vaatii. Asetin grillin 125 asteeseen ja flatin grilliin, rasvapuoli alaspäin. Tästä näyttää googlen ihmeellisessä maailmassa olevan kahta eri mielipidettä. Toiset laittavat rasvan ylös, jotta se mehevöittäisi lihaa sulaessaan, toiset alas, jotta rasva suojaa lihaa alhaalta tulevalta lämmöltä. Päädyin viimeisempään vaihtoehtoon.

Noin kolmen tunnin kohdalla mittari näytti haluaamaani 72 astetta, jolloin nostin sen pois grillistä butcher paperin päälle (leivinpaperikin käy, mutta käytin tuota kun sitä minulla oli) ja liruttelin päälle Capri Sunin kirsikka-granaattiomena mehua. Tähän olisi hyvin käynyt hyvin myös erilaiset kolajuomat, omenamehu tai joku muu neste. Mulla nyt sattui olemaan tuota kaapissa, ja ajattelin sen hyvin natsaavaan Texas Beef Rubin kardemumman makuun. Sitten paketoin lihan paperiin ja sen vielä folioon (foliota ei butcher paperin kanssa tarvita, mutta mikäli sinulla ei ole butcher paperia, niin kääri liha ensin leivinpaperiin ja sitten folioon, itse nyt vaan kääräsin tuon folioon, koska savua liha oli jo mielestäni saanut tarpeeksi ja folio auttaa pitämään grillin siistimpänä) ja tiputin lämmön 120 asteeseen ja jatkoin vielä grillaamista kolmisen tuntia, kunnes lihalämpömittari huuteli 92 astetta. Tökin hieman lihaa tuolla mittarilla todetakseni, että mittarin piikki upposi nätisti lihaan. Tässä kohtaa siis, jos olisin tuntenut vastustusta lihassa, olisin jatkanut grillaamista ja käynyt kokeilemassa jonkun asteen jälkeen uudelleen.Nyt siis liha oli mielestäni oikeassa kypsyydessä, joten otin sen ulos grillistä, käärin paketin vielä pyyhkeeseen ja laitoin kylmälaukkuun vetäytymään, kunnes saisin ruokailijat paikalle.

Tein kylkeen vielä mac'n'cheesen, johon heitin puoli purkkia pikkelöityä jalopenoa sekaan, ja grillasin kasviksiksi maissia. Kovin hienoa annoskuvaa en saanut, oli nääs sen kertainen nälkä ja kiirus päästä syömään, kun tuota herkullista lihaa oli tuoksutellut koko päivän. Hitto, että olikin hyvää!Seuraavana päivänä leikkasin brisusta ohuita siivuja, jotka lämmitin muutaman sekunnin mikrossa. Leikkasin hyvää maalaisleipää, voitelin toisen puolen amerikkalaisella yellow-sinapilla ja toiselle puolelle sivelin majoneesia. Pihasta muutama itse kasvattama salaatinlehti sisään ja ääntä kohti! Brisketistä tulee kyllä parhaat sänkkärit!Illalla kokeiluun tacoja tästä, luulisin niittenkin maistuvan :)

Tässä vielä ohje mun sikahelppoon mac'n'cheeseen:

noin litra vettä
1 tl suolaa
300 g makaroonia
250 g cheddar-raastetta
1,5 dl kermaa
1,5 dl pikkelöityä jalopenoa
panko- tai korppujauhoja
voita

Laita vesi kiehumaan, lisää suola. Kun vesi kiehuu, lisää makarooni. Keitä kunnes makaronit ovat kypsät. käännä lämpö pois päältä ja jätä makaronit vielä veteen. Anna veden imeytyä makarooneihin vielä ainakin kymmenisen minuuttia. Makaroneista saa tulla reilusti ylikypsää, mutta se ei saa hajota. Mikäli vettä on vielä jäljellä, valuta se pois. Sekoita nyt juustoraaste ja kerma makarooneihin niin, että juusto sulaa niihin. Lisää jalapenot.

Laita makaroni voideltuun vuokaan, lisää päälle panko- tai korppujauhot ja muutama siivu voita. Laita grilliin epäsuoralle lämmölle 180 asteeseen (tai uuniin 180 asteeseen) noin 40 minuutin ajaksi, kunnes päällys on saanut kauniisti väriä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Ketoilijan laskiaispullaa

Paineessa