Täydellisen täyteläinen lihaliemi


 


Käväsin Kauklahden uudessa lihakaupassa samalla matkalla, kun hain matruusin viikonloppulomille Upinniemestä. Tähtäimessä oli "joku kiva lihapala" illaksi suunniteltuihin tacoihin. Keväisen perjantain kunniaksi nääs ajattelin tehdä kevätsiivouksen Big Green Eggiin, joka tarkottaisi samalla muutaman tunnin polttelua ja keramiikan kuivattelua, kun en koko talvena tuota pönttöä lämmitelly.

Lihakaupasta mukaan tarttui hilppasen alle kilonen maminha, mutta myös kilon verran suomalaista, tuoretta häränhäntää, joka lähes huuteli mun mukaan siitä tiskiltä. Lauantaina olisi hyvin aikaa keitellä lihaliemi.

Lihaliemi on todella helppo tehdä, aikaa siihen kyllä menee. Mutta, itelleenhän se siinä hellalla pärjäilee, eikä vaadi kaitsemista. Itse lähdinkin siskoni kanssa hänen synttärilounaalle kylille sillä aikaa kun liemi väreili hellalla.

Tässä mun ohje lihaliemeen:

1 kg häränhäntää
muutama iso salottisipuli

Liemeen:

3 l vettä
2 rkl karkeaa merisuolaa (tai 1 rkl hienoa merisuolaa)
3 laakerinlehteä
1 rkl maustepippuria
1 rkl mustapippuria




Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuivaa häränhäntäpalat hyvin talouspaperilla. Aseta häntäpalat uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa puolisen tuntia.

Ota pelti ulos uunista, käännä palat ja lisää pellille halkaistut sipulit. Jatka paahtamista vielä puolisen tuntia.

Laita iso kattila liedelle, lisää liemen aineet kattilaan, lämmitä kiehuvaksi. Lisää häränhännät ja sipulit kuumaan veteen. Laske lämpö hellalla pienimmälle, ja jätä hännät hiljalleen väreilemään (vesi siis vain väreilee, ei kiehu) noin 12 tunniksi. Siivilöi liemi ja jäähdytä.



Jäähtynyt liemi hyytelöityy mahtavasti, ja liemen pienen rasvan saat halutessasi kaavittua hyytelön päältä pois.

Liemi on hyvin vähäsuolainen, koska itse käytän tuota lientä moniin eri tarkoituksiin ja lisään suolan aina kuhunkin tarkoitukseen sopivaksi. Tämä liemi on aivan huikee pohja esim Pho-keitolle, lisäät vain lisää vettä, tuoretta inkivääriä, kanelitangon, muutaman tähtianiksen ja fenkolin siemeniä ja keittelet näitä makuja liemeen muutaman tunnin. Sen jälkeen siivilöit maustetun liemen, lisäät siihen palmusokeria ja kalakastiketta, nuudelit ja muut höystöt!



Itse aattelin kokeilla oikein vanhanaikaista alatoopia tästä liemestä. Mahtais tulla hyvää :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa