Mitä mastertseffit edellä

On taas se aika vuodesta kun ei tartte arkisin alkuiltasella miettiä, että milleköhän ryhtyis. Se on nääs Australian Masterchef ja kiinteä katselusuhde. No, Jorgos (eli George austraalialaisittain) teki sitten moussakaa tuossa muutama viikko sitten ja siitäpä jäi himo tehdä ittekin ja tyttären kanssa oli sovittu, että nyt lauantaina meillä sitten syötäisiin moussakaa.

Torstaina sitten olin Poppamiesten ihkutusten kanssa keikalla syöttämässä namppari Reuben-leipiä eräällekin juhlaväelle. Oltiin tehty vastaava keikka ennenkin, joten reseptin hiominen oli iisi. Tässä sullekin Poppamies-Reubenin repsu, kuvaa ei leivästä valitettavsti siinä suihkimisessa syntynyt:

2 sentin siivua hyvää maalaisleipää, mielellään sellaista missä on hieman ruista jauhoseoksessa
2 sentin paksuista siivua lämmintä briskettiä
kourallinen hapankaalia
2 siivua cheddaria
suolakurkkua
Poppamiehen BBQ-majoneesia
Poppamiehen Classic BBQ-soossia

Levitä toiselle siivulle leipää BBQ-majo, toiselle Classic BBQ-soossi. Levitä ensin majoleivän päälle hapankaali, hapankaalille suolakurkku, sitten brisketti, brisketille juustot ja Classic BBQ-kansi kiinni. Se on siinä! Kannattaa kokeilla kotonakin!

No, lihaa jäi sitten muutaman brisketin verran yli, joten mullekin muutama sattui sitten kotimatkalle mukaan. Mietin mitä tuosta tekisin, kunnes muistin, että meillähän oli moussaka-treffit lauantaina, joten aattelin, että kokeillaan millainen moussaka se siitä sitten syntyis.


Aloitin jobin siitä, että kuorin brisketistä pinnat, että sain vähennettyä sen mausteita. Kuutioin lihan ja laitoin painekattilaan muitten ainesten kanssa. Tässä aineet:

2 kiloa nautaa
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tomaattimurskapurkki
2 kanelitankoa
2 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl juustokuminaa
5 dl vettä

Suolaa en tuohon lisännyt, koska liha oli itsessään jo varsin suolainen.

Keitin lihaa sellaisen tunnin verran, jonka jälkeen liha olikin aikas nyhtistä.

Munakoisot mousskaan valmistin uunissa. Siivutin ne pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja levitin kahdelle uunipellille ja siihen vuokaan mihin moussakan olin tekemässä, sitten öljyä päälle ja uuniin.

Tässä munakoiso määrät:

5 munakoisoa
5 dl kreikkalaista oliiviöljyä

Suolaa en laittanut näillekkään ollenkaan, koska liha oli tosiaankin aika suolainen. Enkä ns. itkettänyt niitä ensin. En oikein usko tohon juttuun tässä kohtaa, se on hyvä silloin kun halutaan nestettä pois munakoisosta vaikka sen takia, että imee vähemmän öljyä tai valmistuu vaikka grillillä nopeammin. Mitään kitkeryyteen liittyvää en ole koskaan huomannut.

Uuniin olin laittanut kiertoilman 200 asteeseen ja siinä munakoisot valmistui noin puolessa tunnissa.

Sillä välin kun munakoisot kypsyivät uunissa valmistin juustokastikkeen:

1,5 l täysmaitoa
100 g voita
1,5 dl jauhoja
1 tl suolaa
1 tl muskottipähkinää
pari rouhaisua mustapippuria
4 kananmunakeltuaista
150 g vahvaa kovaa juustoa (parmesaania, cheddaria, perinteisesti kefalotiriä)

Sulatin voin kattilassa, voihin jauhot ja sitten vispasin maidon sisään pienissä erissä. Kun kastike alkoi paksuuntumaan. lisäsin mausteet ja kun se oli valmis lisäsin keltuaiset vahvasti vatkaten ja lopuksi juuston.

Nyt sitten pääsi kokoomaan moussakan: munakoisot pohjalle, lihat munakoisoille ja lopuksi ihana juustokastike kaiken päälle.

Uuniin 180 astetta ja noin 45 minuuttia.

Moussakan kannattaa antaa levätä paiston jälkeen, niin siitä saa parempia paloja leikattua. Parhaimmillaan se on seuraavana päivänä niin annostelunsa kuin makunsakin kannalta.

Kylkeen tein tsatsikin:

1/2 kurkku raastettuna
2 dl kreikkalaista jugua
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tilliä
1 rkl kuivattua minttua
1 tl suolaa
mustapippuria
ripaus cayennea
2 tl hunajaa

Ja kaikki sekasin. Jääkaappiin oottelemaan pöytään pääsyä. Tsatsiki on muuten hyvä tehdä hiukka ennen tarjoilua siksikin, että tuo valkosipuli hieman "kypsyy" jugun happamuudessa ja sen maku ei ole niin pistävä syödessä.

Ja tietty vielä kreikkalainen salaatti:

1/2 kurkku kuorittuna
2 pihvitomaattia
punasipulia renkaina
oliiveja
fetaa
oreganoa
suolaa
oliiviöljyä
omenaviinietikkaa

Tälleen:



Jälkipolvi vähän ihmetteli lihavalintaa moussakassa, mutta söivät kitisemättä, eli ihan hyvin tuo upposi.



Jos haluut tehdä muuten sellasen normimoussakan, niin vaihda tuo liha jauhelihaan, sekaan voi laittaa lampaan jauhista ja sitten muuten aikalailla noilla mausteilla, ilman tuota vettä tosin. Sipulia voi lisätä pari lisää, ja ehkä 1 tl sokeria lihaan muitten mausteitten mukaan. Ja sitä suolaa.

-Viivi




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa