Pashat sekaisin

Pääsiäisenä herkutellaan, eiks vaan? Nyt on ihanat parsatkin saapuneet, ja taidan oottaa vielä siihen, että ekat parsat syödään vasta pääsiäispöydässä. Kylmäsavulohen ja hollandaisen kanssa, luulemma. Pakkasessa on ootellut upea luomukaritsan viulu, jonka nostan kohta sulamaan jääkaappiin. Vielä en oo päättänyt mille se ryhtyy, me kun lähdetään viettämään pääsiäistä Keski-Suomeen ja vähän keleistä riippuu tuleeko siellä tuo viulu millä välineellä. Nuotio hiukka houkuttais, mutta siihen tarvii jo sitten parempaa keliä. No, päätöksen voi tehdä siinä sunnuntaiaamuna.

Jälkkärit onkin sitten jo päätetty. Mä tykkään mämmin mausta, mutta se on jotenkin niin tuhtia, että sitä ei juuri tuu syötyä pääsiäisenä, ehkä lusikallisen jonkun muun annoksesta. Pasha taas on sellainen perusjuttu, että se pitää tehdä, aina jotenkin tuunaillen. Tänä vuonna sain äiskältä Valamon luostarista tulkuiksi upean pasha/kotijuustomuotin, joten vihdoinkin saan tehtyä pashan oikean malliseksi. Ennen olen aina sen tehnyt siivilään, vuoraten tuon siivilän melittapusseilla.

Niin kuin jo tuossa mainitsin, pashaa on lystiä tuunailla. Milloin milläkin mauilla, joskus tuorejuustolla, joskus jollain muulla. Nyt lähdin sit yhdistelemään nämä kaksi perinneherkkua, eli tekoseen meni mämmipasha.

Ensin pesin mun uuden muotin ja sen mukana tulleen sideharson. Sitten asettelin harson mahdollisimman tasaiseksi muotin sisään. Tiiäthän, että jos se liina on rypyssä niin ryppy siirtyy myös pashan kylkeen. Haarukan varrella virittelin sitten tuon liinan mahdollisimman tasaisesti myös pohjaa myötäilemään.


Sitten aloitin massan teon:

100 g voita
2 dl luomuruokosokeria
100 g mämmiä
3 dl maitorahkaa
1 kanamunan valkuainen
2 dl kermaa

Sulata voi kattilassa, lisää sokeri kuumaan voihin ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma erikseen kulhoon löysähköksi vaahdoksi. Lisää nyt voi-sokerimassaan mämmi, rahka ja keltuainen. Sekoita tasaiskesi ja yhdistä kermavaahtoon. Kaada muottiin.

Normipashaan tulee voita 50% enemmän, mutta ajattelin hieman himmata määrässä.


Taita liinan reunat muotin päälle ja aseta kevyt paino päälle ja laita jääkaappiin valumaan noin vuorokaudeksi.

Kumoa lautaselle ja koristele raikkailla appelsiinilohkoilla.



Pashasta tuli kyllä juuri mun makuun, mämmi maistuu tuossa just nätisti! Jos haluaa tuhdimpaa pashaa niin sitä voita voi laittaa sen 150g, ja jos haluaa mämmisempää niin sitten lisää mämmiä massaan.

Aurinkoista pääsiäisaikaa!

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa