Poskiin ja ytimiin

Ai että, nyt se on virallista! Kevät on tullut! Perjantaina conkut jalassa auringonpaisteessa kuivalla asfaltilla!



Hirmukevätfiilareissani sitten hakemaan muutamia juttuja, mitä tarvitsin, koska tänään ajattelin testailla muutamiakin asioita, joita on pitkään tehnyt mieli, mutta ei ole ollut vaan aikaa niille. Ensinnäkin, olin saanut lainaksi ystävältäni Katilta painekattilan. En ole koskaan tehnyt painekattilalla mitään ja Kati vannoi, että on huippuhyvä vehje. Tuota varten olin ostanut possunposkia, joiden ajattelin olevan oiva protsku just painekattilaan testattavaksi, koska vaatii piiiiitkän haudutusajan. Noinkohan onnistuu vajaassa tunnissa?

Mutta, kyllähän sitä on saatava grillikin tulille näin upeena kevätpäivänä ja hain sitten myös luuytimiä, joita olen halunnut kokeilla savustaa. Ja jääkaapissa oli vielä ankanrasvaa, jossa piti kokeilla ranujen paistoa. Paljon kivaa puuhaa yhelle päivälle, jei!

Siitä sitten Big Green Egg tulille ja luuytimet hickoryyn. Ytimille olin laittanut rouhaisut suolaa ja pippuria. Pidin lämmön grillissä satasessa, koska en ollut ihan varma missä asteessa noita ytimiä kannattaa tehdä. Tuossa lämmössä oletin niitten paistuvan hyvin, eikä sulavan käsiin. Grilliin laitoin ne vielä seetripuulankulle, koska epäilin, että jonkun pinnan tarvinnee allensa, jotta ei sula ritilöistä läpi. Vajaan tunnin ne siellä savussa köllivät ja hyytyivät juuri sopivasti.

Possunposket otin käsittelyyn seuraavaksi. Renssasin possuista kalvot ja kuivasin ne. Laitoin kulhoon noin desin verran jauhoja, suolaa ja mustapippuria.



Seuraksi sitten vähän vihanneksia.

Tässä ohjetta liemelle:

1/2 litraa kanalientä
1/2 litraa valkoviiniä
1/2 fenkolia pilkottuna
2 porkkanaa pilkottuna
3 sellerinvartta pilkottuna
3 valkosipulinkynttä
2 shalottisipulia
pari laakerinlehteä
pari oksaa timjamia
suolaa
pippuria

Laita nesteet ja pilkottu fenkoli, porkkana, lehtiselleri, laakerinelehdet, timjami, suola ja pippuri kattilaan.

Paista possunposkille pinta pannulla voissa tai öljyssä. Itse käytin rasvaksi yhden ison savustetun luuytimen, sitä kun sattui tuossa nyt käsillä olemaan. Nosta posket liemeen. Lisää tarvittaessa rasvaa pannulle ja paista sipulit ja valkosipulit. Lisää kattilaan. Pyöräytä pannulla vielä liedellä nuutama desi vettä, ja lisää kattilaan niin, että posket peittyy. Laita kansi kiinni ja keitä kattilan ohjeitten mukaan, jos teet painekattilassa.

Tämänhän voi toki tehdä uunivuoassakin, silloin kannnattaa haudutella noin 150 asteessa 3-4 tuntia.

50 minuuttia kiehuttuaan olikin sitten jänskä avata kantta ja katsoa miten posket ovat kypsyneet. Ja hitsinpimpulat soikoon, niitähän pystyi leikkaamaan lusikalla. Olen myyty!

Possuposkien kanssa keittelin ranskalaiset ankanrasvassa.



Leikkasin tuohon kaksi rosamundaa per syöjä. Tein tasakokoista sentti kertaa sentti paksuista ranua, jotka kuivasin hyvin ennen kuin tuohon kuumaan rasvaan ne laskin. Nätisti ne siellä kiehui sitten sellaisen kymmenisen minuuttia, kunnes oli nätin värisiä. Nostin ne reikäkauhalla talouspaperin päälle ja suolasin.


Mietin ensin, että pitäisikö ottaa tuo liemi tuosta kattilasta ja lisätä siihen suurusteet ja kermat, mutta oli sen verta hyvää ihan itellään, että eipä tarvinnut. Varsin oli makoisa setti, ja jos ei lasketa sitä luuytimen savustusta (se kun ei ole lainkaan tarpeellinen ainesosa tähän ruokalajiin) niin tuollainen nousi tunnissa. Huimaa!

Niistä ytimistä sitten. Hui kauhistus miten hyvää! Paahdoin grillillä seuraksi pari siivua maalaisleipää ja leivän päälle sivelin ydintä. Ai terve! Näitä kun vetelis hiihtolenkin päälle niin jo ois. Ja näitä kun vetelis vähän enemmänkin niin sais kyllä hiihtää monta kilsaa, että kuluttais tuon tymäkän tuotteen. Kuinka monta kilsaa, sitä en tiedä, minähän en hiihdä.


Tuossa tuo aurinko tekee taas tuloaan tähän sunnuntaiaamupäivään. Lähden ystiksen kanssa lenkille ja sitten alankin virittämään Napskiin (Napoleongrillini näin kaveriden kesken) varrasta ja siihen broileria, joka odottaa vartaaseen pääsyä jääkaapissa.

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa