Paineessa

Nyt täytyy kyllä kehasta. Painekattilaa nääs. Ihan uskomattoman kätevä peli! Miksei kaikilla oo painekattilaa? Miks kaikki ei tee ihan koko aika kaikkee painekattiloilla? Täh? Häh?  Niin, tai siis, eihän mullakaan oo omaa, vaan lainakone ystävältäni Katilta. Ollu lainassa jo varmaan vuoden. (Älä hämmenny, Katilla on niitä kolme, kyllä se pärjää vaikka yks onkin meille kotoutettu...) Enkä kyllä hevillä raaskis luopua siitä, oon jo niin addiktoitunut tuohon laitteeseen.

Tiiätkö sen fiiliksen kun mieli tekis hyvää lihakeittoa, mutta ei ois aikaa haudutella muutamaa tuntia keittolihoja. Tai kylläpä maistuis Osso Buco, mut aika ei riitä. Tai possun poski. Tai sit naudan kieli, niin kuin meillä aika useestikin.

Mä uskon todellakin kärsästä saparoon filosofiaan, eli jos eläin teurastetaan syötäväksi, niin kyllä sitä on kunnioitettava niin, että koko eläin myös käytetään. Ja aika monet niistä osista ruhoa, jotka ei ole niitä ihan eniten normikamaa, on juuri sellaisia pitkään haudutettavia. Siis just sellasia, jotka valmistuu siinä painekattilassa tunnissa. Niin kuin just se kieli.

Mun isovanhemmilla oli lihakauppa Jyväskylässä torin varrella kun mä olin pieni. Siis silloin ennen kun ATK oli keksitty. Tuo kauppa oli sellainen ihana, vanhanajan kauppa, isot lasitiskit ja henkilökunta pitkissä valkoisissa takeissan. Ja sit sellainen iso, valko-ovinen kylmiö, missä roikkui kaikennäköisiä lihatuotteita, makkaroita, kinkkuja ja jopa ruhonosia. Tuolta ajalta lienee mieltymys näihin hommiin ja eritoten erikoisiin lihaleikkuisiin ja sisäelimiin.

Isoäiti teki keitettyä kieltä sitruunaisessa kastikkeessa, ja tuollain itekin naudan kielen teen. Se on mun mielestä se paras tapa tarjota kieltä.

Tässä ohje:

1 naudan kieli
2 tl suolaa
kymmenkunta mustapippuria
saman verran maustepippureita
pari laakerinlehteä
pari sipulia
pari porkkanaa

Laita kieli kattilaan kaikkien aineitten kanssa ja vettä niin, että kieli peittyy. Kuori vaahtoa pinnalta kun alkaa kiehumaan. Keitä kolmisen tuntia, tunti jos sulla on se painekattila :) Anna hieman jäähtyä, säästä keitinliemi, kuori kieli lämpimänä.

Kastike:

50 g voita
1 dl jauhoja
kielen keitinlientä, noin litra
1 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää lämmin neste hitaasti, kunnolla sekoittaen. Keittele miedolla lämmöllä kunnes kastike on kypsynyt, noin 15 minuuttia. Lisää sitruunan mehu ja mustapippuri, lisää suolaa tarvittaessa. Siivuta kieli ja laita se kastikkeeseen ja anna lämmetä. Älä enää keitä.



Tarjoa tuppiperunoitten kanssa. Ja on muuten hyvää :)

-Viivi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa