Pakkasgrillauksen MM 2016

Se on sitten tämänvuotiset Pakkasgrillauskisat takana ja uusi voittaja on löytynyt. Tärkeintähän kaikille oli, että Sami Garam ei pääse voittamaan tänä vuonna, koska viime vuotisen voiton jälkeen häntä ei ole pidätellyt maan pinnalla sitten yhtään mikään, kokki on leijunut kuin heliumpallo! Toinen tavoite useimmille oli, että ei jäisi viimeiselle sijalle, koska tuon sijan mukana tulee vastuu seuraavien grillikisojen järjestelystä, sekä huomattava määrä nasevaa kettuilua.

Osallistujia oli yhteensä 10, joista valitettavasti Materchef-voittaja Joonas Hämäläinen perutti osallistumisensa viime metreillä, tekosyynään flunssa. Oikeasti häntä alkoi vain jänistää, tai näin ainakin me muut kokit hänen äkillisen sairastumisensa tulkittiin. Samalla rakkaudella suoritetulla kettuilulla. Harmi kyllä, että Joonas ei päässyt mukaan, huippuheppu, hänkin.
Tuleva työkalu, kisaajat Hurttia ja Garam.


Eli kisaamaan jäi Janne Pekkala, kaikkien Pakkasgrillauskisojen isä sekä äiti, Matti Hurttia, RukaTontun tonttu, Sami Skog, RukaTontun Keittiömestari, Sami Garam, ravintoloitsija, kirjailija, ja Aku Ankkaa stadin slangille kääntänyt erikoismies, Tomi Nipuli, viime vuoden häviäjä ja sitä kautta viime kesäisten Heinolassa Jyrää-festareitten oheen kisat järjestänyt Grillauksen Suomen mestari 2015 ja ihanan heinolalaisen Ravintola Maisterin ravintoloitsija ja kaksinkertainen Grillimaisteri, Chris Paton, kanadalainen intohimoinen grillaaja ja Pit Master-koulut Suomeen tuonut BBQ-mestari, Roope Rehbinder, intohimoinen kalamies Vapaaherranelamaa.com:sta, kokki ja grillaaja isolla Koolla, ja maustamisen suurlähettiläs, Poppamies Marko Suksi, tai kuten Sakari Kuosmanen hänet Arto Nyberg-showssa esitteli: Hotten Tottien kuningas. Ja sitten minä, takuuvarma naisten sarjan voittaja. Tapahtuman juonsi heinolalainen Ossi Arvela.

Kisat järjestettiin RukaTontulla, jossa jäälle oli roudattu viisi jalotakan puugrilliä.


Pakollisia elementtejä oli kokonainen pikku siika, poron sisäfile, Kuusamon Juuston-juusto ja Lapin Kalan tuotteet. Ja sitten käyttöön tuli vielä kori, josta löytyi kaksi sipulia, pari tomaattia, perunaa ja porkkanaa, yksi paprika, fenkoli, lime ja puolikas ananas. Myös yrttejä oli jonkun verrran saatavilla. Ja aikaa annettiin 45 minuuttia.

Tuomaristossa oli Meri Rajaniemi Lidlistä, Sakari Kuosmanen ja Kuusamon Juuston Kaarlo Koivuranta.

Päätuomari Rajaniemen haukankatse


Järjestäjä-kilpailija Pekkala, naisten sarjan voittaja Laube-Pohto ja tuomari Kuosmanen.
Ensimmäisenä paketoin perunat folioon ja heitin hiillokselle, sitten siivutin sipulia ohueksi, laitoin tulille kattilaan, sekaan olutta, hunajaa, voita, timjamia ja suolaa. Kuorin porkkanat ja halkaisin ne pituussuunnassa neljään osaan, öljysin ohuesti ja laitoin kypsymään ne ritilälle, epäsuoralle lämmölle. Halkaisin paprikan ja sen laitoin paahtumaan hieman kuumempaan kohtaan. Toisen sipulin halkaisin pituussuunnassa neljään osaan, öljysin ja laitoin myös paahtumaan. Sitten alkoikin siian suomustus ja porofileen renssaus. Siian täytin myöhemmin Kala Lapin savukalatahnalla ja grillasin kokonaisena (pienet viillot kylkeen, öljyä, suolaa ja timjamia) ja poron aukaisin, täytin Savupoika-juustolla, rullasin ja laitoin puuvartaalla kiinni ja grilliin.

Fenkolin raastoin ohueksi ja marinoin hunajalla, timjamilla ja limellä, ja jätin tuollaiseksi rapsakaksi ja raikkaaksi elemetiksi annokseen. Eli fenkoli ei päätynyt grilliin.

Tuosta sitten perunat halkasin ja koversin tyhjilksi, sekoitin perunamassan savukalatahnalla ja timjamilla. Paprikan puolikkaan kuorin paahduttuaan ja sinne sekoitin creme fraichesta, oluessa haudutetusta sipulista ja kevyesti grillatusta kuutioidusta porofileestä täytteen, päälle sitten vielä pieni savupoika gratinointi. Porkkanat sivelin hunajalla, timajmilla ja suolalla ja kaikki sitten puuvadille ja tuomareille.
Kisa-annos


Kisa-annos maistelussa
Tällä annoksella sijoitus oli neljäs, ei siis palkintopallisijaa, mutta henkilökohtainen tyytyväisyys, että säästyin ainkin järjestelyvastuulta ja kammokettuilulta. Tässä porukassa nimittäin on sen verta kovaa grillaajaa, että häviö ei olisi muuten häpeä, mutta kanssakilpailijat kyllä tekee parhaansa kuittaillessaan. Ja, hei, hirmu järkkäilyt tuollaisisssa kisoissa!

Siinä viedään voittoannosta
Roope Rehbinder voitti nämä kisat aivan huippu annoksella, ja Sami Garam tuli toiseksi, vain 0,5 pisteen erolla. Marko Suksi, joka viime vuonna otti aika monta ykkössijaa erilaisissa grillikisoissa tuli pronssille. Seuraavat kisat järjestää jälleen Janne Pekkala. Onneksi hänellä on tuota kokemusta kisajärjestelyistä, ja täytyy myöntää, että olihan ne taas ihan ykkösluokkaa, avukseen kun Jannella oli paikallinen Matti Hurttia, joten Rukallakin kaikki suijui mukavan smuutisti.

Kisan jälkeen kisaajat ja tuomarit yhteiskuvassa
Kilpailija kiittää kaikkia osallisia. Peace out!

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa