Runebergin torttuja ketona


Olin jo pitkään seurannut erään ystäväpariskuntani ketoilua somen välityksellä ja huomannut muutaman muunkin tutun "hurahtaneen" tähän elämäntapaan. Itse kun olen tällainen nautiskelija, joka pitää myös hyvistä viineistä, olin vaikuttunut siitä, kuinka jättämällä sokerit ja muut "höttöhiilarit" pois ruokavaliosta, nauttivat he kuitenkin herkullisista illallisista viineineen. Tutkiskelin aihetta internetin ihmeellisestä maailmasta tovin, ja sitten intouduin itsekin kokeilemaan, kuinka normileivän pois jättäminen oikein multa onnistuisi. Liian useinhan olin korvannut ruokailuni hyvällä, tuoreella maalaisleivällä leikkeleineen työpäivän jälkeen. Sitä kun on viettänyt pyöreitä päiviä keittiössä kokkaillen muille, ei oikein hotsittanut tarttua enää kauhan varteen itelle. Noh, nyt tähän kokeiluun on mennyt kohta viisi kuukautta ja ihan tyytyväisenä jatkan valitsemallani tiellä.

Tässäpä sitten on tullut kokeiltua jos jonkinmoista leivontaa. Joskus onnistuen, joskus ei sitten niinkään. Joskus sämpylät on nousseet, joskus sitten on uunista tullut ulos varsin erikoisia tekeleitä. 

Uuden vuoden juhlaan intouduin tekemään suklaajuustokakkua hieman mukaillen ketoreseptit.comin sivuilta löytyneen ohjeen mukaan. Ja olihan tuo hitokseen hyvää! 


Suklaajuustokakun päällystin pensasmustikalla

Tuosta onnistumisesta intoutuneena rohkaistuin kokeilemaan näin Runebergin päivän kynnyksellä näitä lempileivonnaisiani. Runebergintorttuvuokia mulla ei ollut, mutta päättelin, että eiköhän nämä nyt mene muffinssivuoistakin. Muutama testikierros tuli tehtyä, että sain varsinkin makeutuksen omaan makuun kohilleen, ja omasta mielestä varsin herkulliset ja autenttisen makuiset tortut!


Tässä resepti:

6 torttua


125 g pehmennyttä voita + voita vuokien voiteluun

0,5 dl karppisokeria

2 rkl kookosjauhoja

1 dl mantelijauhoja

1 dl mantelirouhetta

2 tl kardemummaa

1 tl piparkakkumaustetta

1 tl leivinjauhetta

3 munaa

1,5 dl kermaa

2 tippaa karvasmanteliaromia


Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele vuoat.

Vaahdota pehmennyt voi ja karppisokeri käsivatkaimella. 

Lisää munat sekaan yksitellen vatkaten. 

Sekoita kuivat aineet yhteen erilliseen kulhoon. Mittaa myös erikseen kerma ja lisää pari tippaa karvasmanteliaromia kermaan. Karvasmanteliaromin kanssa kannattaa olla varovainen, koska se on erittäin voimakas ja nimensä mukaisesti karvas liiallisesti käytettynä! Lisää vuorotellen jauhoja ja kermaa taikinaan. 

Anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia ja jaa sitten tasaisesti vuokiin.

Paista 25 minuuttia.




Vadelmahillo:

0,5 l


200 g pakastevadelmaa

2 dl vettä

1 rkl chia-siemeniä

3 rkl karppisokeria

1 rkl agar agaria


Laita vadelma, vesi, chia ja karppisokeri kattilaan ja keitä hiljaisella tulella 20 minuuttia. Lisää agar agar ja keitä kaksi minuuttia hämmennellen. Laita purkkiin ja jäähdytä muutaman kerran sekoitellen jäähtymisen aikana. Agar agar hyytyy jäähtyessään, eli hillo paksunee tämän myötä.

Kasaa tortut laittaen reipas teelusikallinen vadelmahilloa tortuille. Itse tein ensin pienen kolon tortun pinnalle ja täytin sen hillolla. "Pikeeriraidan" voit tehdä joko vaahdotetusta kermasta tai karppisokerilla maustetusta ja vaahdotetusta tuorejuustosta, kuten minä kuvan tortuille.

Tortut kannattaa säilyttää koristelemattomina, kelmutettuina jääkaapissa. Tortut ovatkin parhaimmillaan seuraavana päivänä!


Itse en laske makroja ketoilussani, mutta mielenkiinnosta laskin ne tähän.

Makrot/torttu: HH 2,8 Prot 7,4 Rasvat 35,9



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa