Kevään makuja




Parsojen ilmestyminen kauppoihin on mulle samaa, kuin lintubongareille västäräkin näkeminen: västäräkistä vähäsen. Pääsiäisen alla parsat tulivatkin rytinällä ja ystäväni Kretun innoittamana halusin minäkin tehdä parsakeittoa. Niinpä lähdin sitten virittelemään soppaa tulille.

Keittoon tuli:

1 nippu parsaa
2 tl suolaa
1 l vettä
1 pkt pekonia
2 keskikoista salottisipulia
5 puikulaperunaa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
2 dl kermaa
1 kananmunan keltuainen

Leikkasin parsoista pari milliä päistä pois ja napsasin parsojen varret poikki, kohdasta josta ne luonnollisesti katkeaa.

Laitoin litran vettä ja suolaa kattilaan, ja nuo pois katkaistut parsan varret siihen kiehumaan 30 minuutiksi. Leikkasin itse parsat palasiksi, säästäen nuput, jotka laitoin tuon parsojen keitinveden päälle siivilässä höyryttymään noin 5 minuutiksi.

Pekonit laitoin pannulle paistumaan ja luovuttamaan rasvansa. Paistelin pekonit miedolla lämmöllä rapeaksi. Poimin pekonit pois pannulta ja kuullotin pieneksi silputun salotin pekonin rasvassa. Pekonit hakkasin  murskaksi.

Vispasin kerman ja kanamunakeltuisen sekaisin.

Nostelin reikäkauhalla kiehuneet parsan palat pois, ja heitin ne menemään. Ensin laitoin liemeen keittymään kuoritut ja paloitellut perunat noin 10 minuutiksi, sitten sitten talteen leikatut varret siihen kiehumaan. Kun varret olivat kiehuneet noin 5 minuuttia, soseutin sauvasekoittimella perunat ja parsat ja valutin koko ajan sauvasekoittimella soseuttaen keltuaiskerman ohuena nauhana sekaan. Annoin tuon kiehahtaa miedosti. Rouhaisin pippuria valmiiseen keittoon.

Lautasella nostin pinnalle parsan nuppuja ja pekonimurskaa.

Oli kyllä hyvää!



Pääsiäislimppu on aina ollut mun suurta herkkua ja vaikka en ole mikään kummoinen leipuri, teki mieli tehdä itse pääsiäisen leipä, joten sitäkin sitten kehittelemään. Mun limpun pitää olla hieman makea, mutta ehdottomasti isolla kädellä mausteinen.

Tästä sitten leipään aineet sen mukaan mitä kaapista löytyi, kun leipomishimo iski, kuten se nyt yleensäkin tekee, yllättäen:

2 dl kreikkalaista jugurttia
3 dl täysmaitoa
1 pss kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhot loppuivat kesken, joten otin hiivaleipäjauhot peliin, voit laittaa vehnäjauhoja 8 dl ja jättää hiivaleipäjauhot pois)
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl mämmi- ja leipämallasta
2 tl suolaa
2 rkl pomeranssinkuorta
2 rkl aniksen siemeniä
1 rkl inkivääriä jauhettuna
1 g sahramia
50 g sulatettua voita
1 dl siirappia

Voiteluun siirappivettä noin desin verran (3/4 osaa siirappia, 1/4 osa vettä)

Sekoita ensin kaikki kuivat aineet sekaisin, lisää sekaan kädenlämpöiseksi lämmitetty jugu-maito ja siirappi. Sekoita hyvin ja lisää vielä sulatettu voi. Alusta muutama minuutti ja anna nousta 2 tuntia. Jaa leivät vuokiin (tai leivo limpun muotoon pellille) ja anna nousta vielä 40 minuuttia. Paista 160 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, sivele siirappivesi pintaan ja paista vielä 15 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys ja jatka paistamista jos tikkuun jää taikinaa.

EDIT: leivän maku paranee päivien myötä. Kolmen-neljän päivän vanhana se on maukkaimmillaan!

Lähden nyt laittamaan grilliä päälle, meillä syödään pääsiäislammas perinteisesti pääsiäissunnuntaina, eli tänään :)

Maukasta pääsiäistä!

-Viivi




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa