Prezel bunia pöytään!

Tekipä mieli testailla prezel-tyyppistä sämpylää burgerille. Ensinnäkin onhan se nyt nätin näköinen! Ja sit ne suolakiteet ravistaa sillain mukavasti, kun sattuu makuhermoihin. Ja itse tykkään, että siinä bursan leivässäkin saa olla luonnetta, ja pretzelin kuori on just sitä!

Aikani selailtuani internetin ihmeellistä maailmaa, tulin siihen tulokseen, että linjoja on apaut kaksi: toinen missä prezel tehdään veteen, eikä leivässä ole ollenkaan makeutta ja toinen, jossa nesteenä on maito ja tummaa sokeria makeutena. Tummalla sokerilla haetaan hieman paahtunutta syvyyttä leipään. Kuori tulee kummallakin metodilla ennen paistamista toteutetusta soodakylvystä.

Nämä Prezel-sämpylät tein veteen ilman makeutta.


Veteen tehty makeuttamaton prezel on "aidompi" ja niinpä testasin sitä ensin.

Tässä ohje:

500g jauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 dl sulatettua voita

Isorakeista suolaa pinnalle (itse käytin Maldon-suolaa)

Soodakylpyyn:

1 l vettä
3 rkl ruokasoodaa

Sulata voi ja anna jäähtyä sillä aikaa kun mittaat kulhoon ensin kaikki kuivat aineet sekaisin, lisää sitten vesi ja sulatettu voi. Vatkaa taikinakoukulla yleiskoneessa viitisen minuuttia, kunnes taikina on nätti lähes irtonainen pallo. Nostata noin tunti.

Leivo sämpylät 8 tasakokoiseksi sämpyläksi, nosta pellille ja nostata vielä puolisen tuntia.

Laita laajaan kattilaan litra vettä ja kun se alkaa kiehumaan lisää sooda. Nostele muutama sämpylä kerrallaan veteen 30 sekuntiksi, käännä reikäkauhalla ja kiehauta toiseltakin puolelta 30 sekuntia. Nosta ritilälle hetkeksi kuivaamaan.

Nosta sämpylät takaisin pellille, ripottele pintaa suola ja vedä pintaan terävällä veitsellä viillot.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tässä ohjeessa taikina tuntui jotenkin kuivalta, ja olin aivan varma, ettei sämpylöistä ainakaan tulisi kauniita. Ne näytti niin muhkuraisilta tuon kylvyn jäljiltäkin! Mutta, tulos oli kyllä nätti ja sämpylät maistuivat hyviltä, varsinkin lämpiminä voin kanssa.

Mutta. Kaipasin sitten kuitenkin tuohon lisää makua, ja ehkä vähän briossimaisempaa tekstuuria ja makeutta sinne leivän sisuksiin, joten uutta taikinaa koneeseen!

Tässä ohje:

3 dl kädenlämpöistä maitoa
1/5 osaa tuorehiivaa (puolisen pussia kuivahiivaa, jos käytät sitä)
2 rkl muscovadosiirappia
1 tl suolaa
1 muna
5 dl + noin 3 dl jauhoja
70 g voita

Isorakeista suolaa pinnalle

Lisää hiiva ja muscovadosiirappi kädenlämpöiseen maitoon. Anna hiivan aloittaa käyminen noin viiden minuutin ajan. Lisää sitten suola, muna ja 5 dl jauhoja koko ajan taikinakoukulla vatkaten. Vaivaa pari minuuttia. Lisää sitten sulatettu voi ja loput jauhot noin desi kerrallaan, kunnes taikina alkaa pysymään kasassa. Se saa jäädä ihan hilppasen tahmeaksi, eli ei tarvitse irrota kokonaan pohjasta. Nostata lämpimässä paikassa liinan alla noin tunnin verran, kunnes se on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.

Näissä sämpylöissä oli nesteenä maito ja makeutena muscovadosiirappi.

Leivo kahdeksaksi tasakokoiseksi sämpyläksi ja nostata vielä pellillä puolisen tuntia.

Tee soodakylpy. Lisää litraan kiehuvaa vettä laajassa kattilassa kolme ruokalusikallista ruokasoodaa. Nostele muutama sämpylä kerrallaan veteen 30 sekuntiksi, käännä reikäkauhalla ja kiehauta toiseltakin puolelta 30 sekuntia. Nosta ritilälle hetkeksi kuivaamaan.

Nosta sämpylät takaisin pellille, ripottele pintaa suola ja vedä pintaan terävällä veitsellä viillot. Pese veitsen terää aina välissä, niin saat tasaisemmat viillot, koska taikina tuppaa jäämään terään kiinni.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Bursahommiin toimimisessa testasin viikonlopulta jääneessä pulled porkissa (siinä mausteena pelkkä Poppamiehen Slow Food Rub). jonka lämmitin Poppamiehen Cherry & Cola-soossilla. Halusin nääs kokeilla bursaan Koskenlaskijasta tehdyllä juustosoossilla tuota, ja pulled porkkiin ajattelin soossiin uppoavan messevästi.

Juustokastike:

1/2 dl maitoa
1 tuore jalapeno pieneksi kuutioksi leikattuna
1 rkl voita
1/2 voimakasta Koskenlaskijaa

Laita kattilaan voi ja jalapeno. Paistele hetkisen jalapenokuutioita voissa, lisää sitten maito ja hauduta muutama minuutti. Lisää sitten kuutioitu koskenlakija ja sulata. Anna jäähtyä, niin kastike paksuuntuu.

Mikäli kastike ei mielestäsi paksuunnu tarpeeksi, lisää kastikkeeseen tilkkaan maitoon sekoitettuna ruokalusikallinen maizenaa ja anna kiehahtaa nopeasti.

Sämpylään nostelin sitten possun alle ja valuttelin soossia päälle.

Mielestäni tuo maitoon tehty prezel-sämpylä sopii paremmin bursalle. Mullahan tässä oli kovin paljon makuja niin juustokastikkeessa kuin lihassakin, joten testailen kyllä vielä ihan perusjuustobursallakin, jossa itse sämpylän maku pääsee vielä enemmän framille.



Tästä tais kyllä tulla mun ens kesän bursasämppäri!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa