Matikkaa

Se on taas se aika vuodesta, kun alkaa himoita madekeittoa kalatiskejä katsastaessa. Niin, hyvä puoli näissä kylmissä keleissä on se, että madetta on hyvin saatavilla, ja itsekin tuosta sitten korjasin kotiin oikean kunnon körmyn, kolmekilosen mateen.


Kalasta näki jo tiskillä, että taitaa olla muhevat mädit tiedossa, ja niinpä kävin aika innolla kiinni renssaamaan otusta.

Kalalla olikin kaunis, parisataa grammainen maksa, jonka otin talteen myöhemmin käytettäväksi, ja melkein puoli kiloa upeaa mätiä! Mädit pakastin litteänä pusseihin ihan sen takia, että tuollainen litteä pussi sulaa jääkaapissa parissa tunnissa käyttökelpoiseksi, eli pääsee aika ex-temporekin herkutelemaan tarvittaessa. Sapen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei se rikkoudu ja sotke kalaa. Itse leikkasin maksasta, mädistä ja kalan lihasta kaikki sapen vihreäksi värjäämät osat pois. Sappi siis roskikseen!

Laitoin kalan nyljettyäni kiehumaan liemeen:

3l vettä
3 laakerinlehteä
2 rkl suolaa
noin 10 maustepippuria ja mustapippuria
puolikas fenkoli
pala selleriä
pari shalottisipulia
puolikas purjo
3 porkkanaa
pala palsternakkaa
kalan nyljetty nahka pestynä ja käännettynä sisäpuoli ulos


Kun liemi alkaa kiehumaan kuori vaahto. Älä keitä madetta kovin pitkään, noin 7-10 minuuttia, kunnes liha irtoaa ruodoista, ja nosta kala talteen. Jatka liemen keittämistä miedolla kuplimisella vielä pari tuntia. Tämä jälkee siivilöi liemi, jota nyt on noin litra jäljellä, ja lisää siihen:

puolikas purjo suikaloituna
3 porkkanaa suikaloituna
puolikas fenkoli

Keitä näitä kasviksia liemessä sen aikaa kun kuorit:

1-2 kg puikulaperunaa, eli maun mukaan, haluatko enemmän liemistä vai perunaista keitosta


Lisää perunat liemeen ja käännä liesi pois päältä, anna perunoitten hautua noin 20-30 minuuttia kypsiksi liemessä. Kun peruna on kypsä, lisää:

2-5 dl kermaa, riippuen kuinka kermaista keitosta haluat
tilliä ja fenkolin vihreää, tillimäistä, osaa
kala, jonka olet tässä välissä siivonnut ruodoista

Made on valtavan ruotoinen kala, joten joko tee ruotiminen erittäin tarkasti tai varoita syöjiä. Itse nykyään varoitan syöjiä, kun ei ole ihan pieniä lapsia enää talossa. Eri asia oli silloin kun jälkikasvu oli pientä, silloin kala vedettiin lähes suurennuslasin ja kamman kanssa puhtaaksi. Mutta, himpskatti soikoon, on se kaikki sen arvoista, on tuo keitto vaan niin ihanaa!



Iltapalaksi paistoin sitten sen maksan ja laitoin päivällä leipomieni sämpylöiden päälle. Jää kuulkaas melkein hanhenmaksa tän varjoon!


Ja huomenna, sunnuntaina, saan koko perheen taas saman pöydän ääreen, joten on aika sulattaa mädit ja tehdä blinejä alkupalaksi. Tuo kala on sitten palvellut meitä varsin tehokkaasti. Kiitos siitä.

Ja loppuun vinkki teille kaikille, jotka tykkäätte hyvästä ruuasta ja mietitte mitähän tekis perheen kanssa viikonloppuna. Menkää kuulkaas Korkeasaareen! Siellä on uusi ravitoloitsija Pukki ravintolassa ja ruoka todella hyvää! Kävin siellä lounaalla tällä viikolla kaverin kanssa ja itse söin punajuuriohraton, joka suli suussa ja kaveri söi rapsakat, tuoreet muikut.


Suosittelen!

-Viivi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa